Načrte sta organizatorjem »pokvarila« Šahrijar Mamedjarov in Ding Liren, ki sta iz deseterice izrinila Anisha Girija in Sergeja Karjakina. A pogodbe so bile podpisane že pred meseci in cilj za prihodnjo sezono tako ostaja: prirediti največji turnir vseh časov. Tokratni spektakel pa je vseeno zadovoljil tudi najbolj izbirčne ljubitelje šaha. Odgovoril je na več vprašanj; 34-letni Levon Aronjan se je z novo gladko zmago vrnil v vrh in je ta hip očitno najboljši na svetu. Njegove zmage so paša za oči in prav ima Gari Kasparov: šahovski svet je boljši, ko je Aronjan v formi. Kriza svetovnega prvaka se nadaljuje, Magnus Carlsen letos še ni osvojil turnirja. Po bolečih porazih s Kramnikom (prvič po sedmih letih!) in Aronjanom se je na domačem igrišču komaj izognil zadnjemu mestu. Carlsen ne zmaguje več v enakih položajih in zato vse več tvega, to pa ni njegov teren in se mu maščuje.

Nadaljuje se vrnitev »veteranov«: Vladimir Kramnik pri 42 letih po še eni dobri predstavi bolj razmišlja o vrnitvi na prvo mesto kot pa o upokojitvi, ki jo je že nekajkrat omenjal. Wesley So, ki je bil v zadnjem letu vsepovsod na vrhu, se je tokrat naučil, da ima nepremagljivost tudi drugo plat: remiziral je vseh devet partij! Eden redkih zadovoljnih ob koncu je Hikaru Nakamura, ki je bil do zadnjega v igri za prvo mesto, a je izgubil zaključno partijo z rojakom Fabianom Caruano. Ta se je mučil ves turnir in je očitno vse bolj obremenjen z iskanjem vstopnice na turnir kandidatov. Z zadnjim mestom je bil kaznovan Sergej Karjakin, zaradi sloga igre imenovan »obrambni minister«, ki je ostal brez zmage.

Vrh svetovnega šaha je najbolj izenačen v zadnjih letih, saj imamo kar šest igralcev v 20 ratinških točkah. Se Carlsenova era končuje?

KRAMNIK – GIRI

1.Sf3 d5 2.d4 Sf6 3.e3 e6 4.Ld3 c5 5.0-0 c4

Poteza je možna, a ni v duhu položaja.

6.Le2 b5 7.b3 Lb7 8.Sc3 b4 9.Sa4 c3 10.Se5 Ld6

Z 10...Sc6 bi črni izenačil, zdaj pa bo ob rokado.

11.a3 a5 12.Lb5 Kf8 13.Sc5 Db6 14.Sb7 Db7 15.De2 g6

Čas je bil za hladnokrvno 15...h5! in beli nima koristnih potez.

16.e4!! Se4 17.Lh6

Beli ima preveliko prednost v razvoju.

17...Ke7 18.f3 Sd2 19.Tfe1 Kd8 (diagram)

Grozi Sf7 in Giri se je vdal, preden je razvil figure: na najboljše Lf8 dobi preprosto Lg5 ali pa Ld7.