Čeprav je vrhniška občina za danes napovedala zbor občanov, tega ne bo. Župan Stojan Jakin je načrtoval, da bi lahko razpravljali o rezultatih vseh raziskav, a te še niso opravljene, zato je medresorska delovna skupina pod vodstvom Srečka Šestana prihod na Vrhniko odpovedala, brez nje pa bi bilo srečanje nesmiselno. Zbor občanov bo, ko bodo opravljene vse analize, to pa naj bi bilo v dveh tednih.

Župan je najbolj naklonjen dogovoru

Kot je povedal župan Jakin, je glavni problem, da še niso mogli analizirati vseh vzorcev trave v okolici Kemisa. Po požaru so to travo pokosili, potem pa so morali počakati, da je dovolj zrasla, da bo ustrezala normativom glede vzorčenja. To je glavni vzrok, zakaj še niso opravili zadnjih analiz. Poleg tega Šestanova delovna skupina še vedno nima podatkov o nevarnih snoveh v ribah in o dioksinih pri kravah. Sicer Vrhničani državnim službam že nekaj časa očitajo prepočasno ukrepanje. Njihov župan meni, da se procesi zavlačujejo, ker so v prvih dneh po požaru »cepetali na mestu«.

Vrhničani so že prejšnji teden napovedali, da ne bodo stali križem rok, ampak da se bodo različne civilne pobude povezale med seboj in z občino. Kot so nam dejali nekateri občani, postajajo okoljski strokovnjaki in se sami poglabljajo v predpise. Bojijo se, da bo Kemis dobil novo gradbeno dovoljenje in da ga bo država skušala obdržati na Vrhniki, kajti iz vladnih ustanov je bilo nekajkrat slišati, da takšen obrat Slovenija potrebuje. Jakin temu pritrjuje, a dodaja, da ne v takšnem okolju, kot je vrhniško, temveč v takšnem, v kakršnem je na dosegu roke vsa potrebna infrastruktura. Kot primer je navedel območje tovarne Gorenje, lastnika Kemisa.

Včeraj so se občani in župan sestali z odvetniki, ki so sodelovali tudi s trboveljskim Eko krogom. Lahko pričakujemo, da bodo zahtevali obnovo postopkov za pridobivanje dovoljenj, ki jih Kemis potrebuje za obratovanje, pogovarjali pa so se tudi o možnosti, da Kemisa v njihovi občini ne bi bilo več. Seveda so mogoče tudi odškodninske tožbe, po katerih so tri ribiške družine že posegle. Župan pravi, da je sam najbolj naklonjen dogovoru, če bo mogoč. Vsekakor pa bodo od Kemisa terjali poplačilo škode, ki jo je povzročil požar.

Med najbolj ogorčenimi so ribiči. Sprašujejo se, kako naj v teh razmerah ljudje živijo ob vodi. Zahtevajo, naj jim kmetijsko ministrstvo ukine ali zmanjša koncesnino, kajti po požaru svoje dejavnosti ne morejo v celoti opravljati. Kot je dejal ribič in pisatelj Andrej Lupinc, članstvo v ribiških družinah upada, turističnega ribolova pa je manj. Dodaja, da jim pristojne službe še vedno ne dajo dovolj informacij v zvezi z onesnaženostjo Tojnice in Ljubljanice. Nekateri Vrhničani so izgubili zaupanje v državne ustanove, tudi v rezultate analiz, zato želijo drugo mnenje, župan pa miri, da so slovenski laboratoriji akreditirani v Evropski uniji.

Predvsem tisti, ki živijo v bližini Kemisa, nestrpno čakajo izvide toksikoloških preiskav. Večina od petdesetih se je že udeležila pregleda, ki ga je opravil zavod za zdravje, preostali bodo to storili v teh dneh. Rezultati naj bi bili znani ta teden, a se je postopek zavlekel, ker vsi še niso bili na pregledu. Ko bodo znani vsi izvidi, jih bodo predstavili javnosti. Je pa že znano, da so strupene snovi našli v telesu prve Kemisove sosede in predstavnice civilne iniciative Sinja Gorica Bernarde Kropf.

Občani pričakujejo toksikološke rezultate

Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki na podlagi trenutnih podatkov ne pričakuje kroničnih učinkov požara na zdravje, poziva združenje zdravnikov družinske medicine, naj v primeru akutnih zdravstvenih težav, povezanih s požarom, ljudi skrbno obravnavajo. Medtem je agencija za okolje po uradni dolžnosti začela postopek ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode in odreditev ukrepov. Za sanacijo je odgovoren tisti, ki škodo povzroči.