Združena levica je bila koalicija štirih enakopravnih partnerjev, vsaj po koalicijski pogodbi: treh strank (DSD, TRS in IDS) in 4. skupine civilnodružbenih gibanj in posameznikov. Žal je poslanska skupina takoj po volitvah nedemokratično olastninila ime in komunikacijske kanale ZL, brez konsenza vseh članic, svojo volilno bazo pa obvestila, »da Združena levica po volitvah zunaj parlamenta ne obstaja več«, hkrati pa zanemarila ključne prioritete iz programa ZL.

To smo lahko razumeli le kot poskus uničevanja skupne nove levice in njenih idealov, tudi prek izrivanja iz koalicije, tako baze, civilne družbe (4. skupine) kakor tudi DSD; zato smo v zaščito članstva in idej v DSD imenu dodali ZL in postali ZL-DSD. Podrobnosti dogajanja glede ZL s kronologijo in dokazi smo podali že v javni izjavi in na naši tiskovni konferenci 9. februarja 2017.

ZL-DSD in 4. skupina ostajamo neomajno zvesti ideji in programu Združene levice, ki še vedno obstaja. Še več: v ZL-DSD in v 4. skupini bomo storili vse, da bomo še naprej delovali združevalno in sodelovali z vsemi, ki jim je zares mar skupno dobro, vsi delovni ljudje in pravičnost zanje v naši državi.

Iz koalicije ZL pa sedaj odhajata tudi znotraj nedemokratični IDS (propadli kongres in volilne mahinacije) in TRS (kjer je zaradi – po njihovih navedkih – nedemokratičnega načina združevanja in odmaknjenosti od baze 18. maja 2017 izstopilo še 6 članov sveta stranke, po že velikem osipu članstva s podobnimi očitki), ki pa nista več niti ZL niti koalicija ZL. O njunem združevanju smo v polovici koalicije ZL izvedeli iz medijev, nas, ZL-DSD in 4. skupine, pa niso niti povabili v skupno stranko niti nas niso obvestili o odhodu oziroma samoizločitvi iz koalicije, ki je njihovo poslansko skupino spravila v državni zbor.

Resen dialog, skupno delovanje, tudi na primer oblikovanje skupne mreže na terenu so odhajajoči zavračali, zato tega ni bilo. V novo stranko se torej združujeta zgolj del IDS in TRS, kar potrjujejo tudi vsa dosedanja nesoglasja v njunih članstvih. Luka Mesec in Violeta Tomič s preostalim delom članstva, ki ju še podpira, ne predstavljata Združene levice.

Koalicija Združene levice (ZL-DSD in 4. skupina ZL) po odhodu TRS in IDS deluje demokratično, združevalno in tovariško, zato v njej ne dvomimo, da se bo razširila z novimi progresivnimi strankami in gibanji, da bi skupaj naredili kaj dobrega za državo in izkoriščane, za obubožane delovne ljudi.

Ker ob »združevanju in zlivanju« odhajajočih delov mediji poročajo tudi o povsem nedemokratičnem delovanju obeh strank, je za demokratični del v koaliciji ZL njihov odhod morda najbolj »zdrava« rešitev.

Mag. Franc Žnidaršič, predsednik, za ZL-DSD

Simon Brežan, Jadranka Vesel, za 4. skupino ZL