Slovenci so že stari znanci enajstdnevnega nogometnega turnirja, katerega glavni namen je poleg promocije kulture predvsem humanitarnost. Na njem so letos nastopili že petič in v konkurenci še 15 reprezentanc po lanskem petem mestu tokrat končali dve mesti nižje. Po drugem mestu v skupinskem delu so jih v nadaljevanju s 5:3 premagali Romuni, v boju za sedmo mesto pa so nato po enajstmetrovkah premagali reprezentanco Južne Koreje s 4:3.

Slovensko ekipo je zastopalo kar nekaj poznanih imen. Med drugim režiser Slobodan Maksimović ter pevca Omar Naber in Milan Pečovnik - Pidži, na pomoč pa sta jim priskočila tudi nekdanja nogometaša Suad Fileković in Oskar Drobne. »Naš trener bi moral biti Bojan Prašnikar, a je moral zaradi operacije kolka svojo udeležbo odpovedati, zato je njegovo vlogo prevzel kar Oskar Drobne. V preteklih letih nas je vodil tudi nekdanji selektor Slaviša Stojanović,« je pojasnil vodja slovenske odprave in vratar Humanih zvezdic Tomaž Strgar.

Nogometno prvenstvo estradnih umetnikov je letos potekalo že sedmič, prav vsakič pa so ga organizirali Rusi. Kot je pojasnil Strgar, gre razloge za to iskati predvsem v financah, saj si večina držav tako visokih izdatkov ne more privoščiti. »Udeleženci plačajo le letalske vozovnice, za vse drugo, od namestitve do najema igrišč in koncertnih odrov, poskrbijo organizatorji,« je dejal Strgar, ki pa se kljub temu poigrava z zamislijo, da bi v bližnji prihodnosti Slovenija organizirala prvo evropsko nogometno prvenstvo za estradne umetnike. »Prvenstvo spremlja bogat kulturni program, saj vsaka država pripelje vrhunske umetnike. Če bi ta koncept obdržali, to pomeni kar nekaj izvrstnih koncertov. Vsako reprezentanco bi pokril en sponzor, občine pa bi ponudile igrišče,« je še povedal Strgar.

Velja dodati, da so se naslova svetovnega prvaka letos razveselili Kazahstanci, ki so v finalu z 2:1 premagali Veliko Britanijo.