Oussama Zariouh je v ponedeljek zvečer ob 20.39 vstopil v glavno železniško postajo v Bruslju in nekaj minut pozneje pristopil k skupini čakajočih potnikov. V rokah je stiskal kovček, v katerem so bili namesto oblek žeblji in pločevinke s plinom. Naenkrat je 36-letni Maročan začel vpiti in vihteti kovček. Kot se je izkazalo kasneje, je skušal aktivirati eksploziv. Kovček je najprej razneslo le deloma, da je zagorel, pri tem pa ni bil nihče poškodovan. Nato je kovček eksplodiral še enkrat, a vse očitno ni šlo po načrtih moškega iz bruseljske četrti Molenbeek, kjer je bilo doma več teroristov, ki so sejali smrt v Parizu novembra 2015 (130 mrtvih) in Bruslju marca 2016 (32 mrtvih). K sreči ni bil tokrat nihče poškodovan. Zariouh je medtem, ko je kovček gorel, stekel najprej proti načelniku postaje in nato proti vojaku ter v arabščini vpil Alah je velik. Vojak ga je s strelom ubil, na telesu napadalca pa v nasprotju z nekaterimi prvimi poročili niso našli samomorilskega pasu.

Brez odpovedi vrha EU in koncertov

Tako se je končal nov teroristični napad v belgijski in evropski prestolnici, ki bo jutri in pojutrišnjem gostila redni vrh voditeljev držav članic Evropske unije. Belgijski premier Charles Michel se je zahvalil vojski in dejal, da so preprečili morda precej bolj katastrofalno dejanje. Predstavniki policije in nekateri potniki, ki so bili v ponedeljek zvečer na postaji, so se v izjavah strinjali: »Tokrat smo imeli srečo.« Policija pa je sporočila, da je moškega lani sicer obravnavala v povezavi z mamili, da pa ni bil osumljen terorizma in da ga ni imela pod drobnogledom.

Ob napadu je policija hitro izpraznila postajo Gare Centraal v središču mesta in okolico, tudi osrednji trg Grand Place, kjer je vedno veliko turistov. Po napadu niso dvignili stopnje nevarnosti, ki ostaja na drugi najvišji stopnji, ali spreminjali načrtov glede dogajanja v mestu. »Našega načina življenja ne bomo spreminjali,« je dejal Michel. Evropski vrh jutri tako bo, prav tako niso odpovedali za sinoči in za jutri napovedanih stadionskih koncertov londonske skupine Coldplay. Pred natanko mesecem dni se je moški v Manchestru po koncertu Ariane Grande razstrelil in ubil 23 ljudi, 119 pa jih ranil. V Bruslju pa so okrepili varovanje na postajah, javnih mestih in večjih dogodkih.

Islamska država (še) ni prevzela odgovornosti za napad, je pa pred tem pozvala k takšnim dejanjem med ramadanom. Belgijski mediji so poročali, da je bil Maročan najverjetneje res simpatizer samooklicanega kalifata. Policija je sporočila, da je v njegovem stanovanju našla sestavine za izdelavo bomb. ba