Ko je sedežnica na smučišču Španov vrh pred dobrega pol leta ostala brez sedežev in so jeseniški občinski svetniki sklenili, da stroški za redko delujočo napravo iz občinskega proračuna niso več upravičeni, je kazalo, da je usoda legendarnega smučišča za vselej zapečatena. A so glave staknili posamezniki in se odločili, da smučišče poskušajo oživiti. Svoje načrte so predstavili občinskemu odboru za družbene dejavnosti, v četrtek pa bodo s poslovnim načrtom seznanili še občinski svet.

Iz zastarelega smučišča v sodobno športno središče

Pobudniki oživitve Španovega vrha nad Jesenicami, skupaj jih je sedem, želijo to smučišče spremeniti v sodobno družinsko športno središče, ki bo delovalo vse leto. »Na tej ekskluzivni lokaciji na Planini pod Golico bomo slovenskim in tujim gostom ponudili nekaj unikatnega v Evropi in svetu,« obljubljajo. Že letošnjo sezono se nameravajo lotiti pilotnega projekta – kolesarske steze za spust, ki naj bi zagotovila denar za nadaljnje obratovanje žičnice. Za vse potrebne preglede in vzdrževalna dela na sedežnici želijo poskrbeti še pred zimo, zagnali pa bi jo ob prvih zadostnih snežnih padavinah. Ker je zanašanje na naravni sneg po klimatskih napovedih vse bolj tvegano, nameravajo še letos pripraviti vse potrebno za zagotovitev dodatnega zasneževanja, ki bi ga postopoma z delnega širili na vse smučišče. Le tako bi namreč smučarsko sezono podaljšali – začenjali bi jo ob ugodnih temperaturah za zasneževanje že sredi decembra ter končevali sredi marca.

V poletni in zimski sezoni bi po načrtih lahko zagotovili 75 do 90 obratovalnih dni sedežnice, s čimer bi število obiskovalcev naraslo tudi do 10.000 letno, kolikor bi zadostovalo za preživetje centra, so zapisali. Kar 35 različnih dejavnosti naj bi, kot piše v poslovnem načrtu, v prihodnje potekalo na Španovem vrhu. Poleg smučanja, deskanja in kolesarjenja so med naštetimi tudi smučarski kros, sankanje, krpljanje, zimsko kolesarjenje, obiskovalce bi razveseljevala vas z igluji in velnes ter glamping, urili pa bi se lahko tudi v lokostrelstvu, preživetju v naravi, fotolovu, opazovali bi ptice, se učili botanike, zeliščarstva…

Za en evro ga nihče ni hotel

Ne le zanesenjaki, ki so se lotili oživljanja Španovega vrha, tudi občinski svetniki imajo, če se bodo s predstavljenimi načrti strinjali, kar nekaj dela. Med drugim morajo dopolniti načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem v lasti občine Jesenice za letošnje leto ter soglašati s prenosom koncesije za obratovanje žičnice Španov vrh. Čeprav bodo o omenjenih temah odločali ta teden, pa bo odločitev, če jo bodo potrdili, veljavna šele po ustanovitvi in registraciji družbe za opravljanje žičniške dejavnosti, ki bo izpolnjevala pogoje za koncesionarja v skladu z veljavno zakonodajo, in soglasju pristojnega ministrstva k prenosu koncesije. Ta, podeljena jeseniški občini za sedežnico v Španovem vrhu, sicer velja do leta 2029.

Sicer pa je smučišče mirovalo tudi med letoma 1999 in 2004. Nekdanji lastnik, Žičnice Kranjska Gora, z njim ni imel več načrtov, zato ga je kupila jeseniška občina in ga v upravljanje prepustila zavodu za šport. Pred leti so ga poskušali oddati v najem zgolj za en evro najemnine, a zanimanja ni bilo. Kot so lani opozorili v zavodu za šport, pa so imeli z žičnico tudi v letih, ko je zaradi nezadostne snežne pošiljke niso zagnali, okoli 16.000 evrov stroškov. Občina Jesenice pa je predvidela, da ji bo prodaja naprave in pripadajočih objektov ter zemljišč v proračun prinesla dobrih 80.000 evrov.