Jure Tomič, Ošterija Debeluh, Brežice: Beli Debeluh z zlatimi testeninami in vini
»Zelo rad pripravljam testenine, spoštujem tradicionalne in tipične recepte, rad pa tudi eksperimentiram,« je lani dejal Jure Tomič, ko je s polnozrnatimi fusilli s kozjim sirom in bučo zmagal na petem svetovnem prvenstvu Barillinega tekmovanja v pripravi testenin. A 36-letni kuhar in sommelier, ki ima rad presna živila in morske sadeže, zato pa tudi japonsko hrano, ni dober samo v pripravi testenin. Gurmani iz Hrvaške v njegovo Ošterijo Debeluh v Brežicah prihajajo na zrezke, rostbif in njegove interpretacije slovenskih jedi, od dimljene postrvi, kanelonov z bučkami in kozjim sirom do sladic, kot so borovničeva pita in domače praline, pa tudi zaradi bogate vinske karte, na kateri je kakih 250 domačih in tujih etiket. »Kuhanje me navdušuje: novi izdelki, novi slogi, nove tehnike in seveda dizajn in inovacije,« o svojem odnosu do kuhanja pravi Tomič, ki je po študiju živilstva in prehrane kuharske izkušnje nabiral v manjših restavracijah, potem pa odprl svojo gostilno in postal tudi član združenja Les jeunes restaurateurs d'Europe. Svojega Debeluha je odel v belino, od belih prtov in krožnikov do bele dekoracije, nato pa obarval z jedmi, zaradi katerih jedci, če gre sklepati po komentarjih, to brežiško oazo dobre jedače in pijače zapuščajo zadovoljni, mogoče pa tudi za kakšen gram debelejši. tb
