V tem tednu bodo slovenske sodne dvorane polne obtoženih zaradi najhujših zločinov, oči javnosti pa bodo verjetno najbolj uprte proti okrožnemu sodišču v Krškem, kjer se bo danes začelo sojenje Alešu Olovcu in Martinu Kovaču, avtorjema najbolj grozljivega posnetka zločina na naših tleh. Na družbenem omrežju facebook sta namreč v živo predvajala zadnje ure trpljenja svojega prijatelja, ki sta ga, tako pravi obtožnica, tako močno pretepla, da je pozneje umrl.

Morilca s facebooka

Sprva so kriminalisti in tožilstvo v primeru »morilcev s facebooka« preiskovali kaznivo dejanje povzročitve hude poškodbe s posledico smrti, zdaj pa so 20-letnega Olovca in 29-letnega Kovača obtožili storitve kaznivega dejanja umora, storjenega v sostorilstvu, ter neupravičenega slikovnega snemanja, prav tako v sostorilstvu. Predobravnavni narok, na katerem se bosta lahko izrekla o svoji krivdi, bo na krškem okrožnem sodišču danes ob 13. uri, obtoženima bo sodila sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek.

Naj spomnimo, da je grozljivi, kar 22 minut trajajoči posnetek Slovenijo in svetovni splet obkrožil 13. februarja letos. Brutalno izživljanje nad nemočno žrtvijo je dobilo več kot 232.000 ogledov, preden so ga pri Facebooku vendarle umaknili s spleta. »Glej ga, prasca. Kaj boš zdaj vzdihoval. Boš ti meni j.... mater. Ni človeka, ki ga jaz ne bi pretepel. A se boš zbudil? Boš še gobec vrtel? Bolje, da se pobereš iz teh krajev. Kar si iskal, to si dobil. Sam si si kriv.« To je le kratek izsek govora nasilneža, medtem ko na tleh ležečo nezavestno in že vso krvavo žrtev še nekajkrat brcne v glavo. Kriminalisti so kmalu prijeli Olovca in Kovača, njuna žrtev, 26-letni Andrej C., je zaradi hudih poškodb umrla v ljubljanskem kliničnem centru, dogodek pa je zaradi brutalnosti in predvajanja v živo prek spleta pretresel slovensko pa tudi tujo javnost. Pred kratkim smo v Dnevniku poročali, da je odvetnik Dušan Dornik, ki zastopa Olovca, zahteval psihiatrično oceno o prištevnosti obeh obtoženih. Izvedenec je ugotovil, da sta bila oba le zmanjšano prištevna, da sta se dejanj zavedala in da bosta v primeru obsodbe zanje tudi polno odgovarjala. Grozi jima do 30 let zapora.

Fanta umorila z nožem?

Četrtega februarja zgodaj zjutraj je 22-letna Patricija Cenček poklicala policiste in dejala, da se je njen 30-letni fant Blaž v stanovanju v Vižmarjih poškodoval z nožem, češ da je samega sebe zabodel v srce. Resnica je bila povsem drugačna, so dognali kriminalisti in izsledke javnosti predstavili šele tri tedne pozneje. Blaž N. je noč na četrti februar preživel pri prijateljih. Poklical je svoje 22-letno dekle Patricijo, da bi ga odpeljala domov. Zakaj sta se na poti domov sprla, ni jasno, prepir se je očitno nadaljeval tudi doma. Patricija naj bi tako v roke vzela dolg kuhinjski nož, Blaža zabodla v srce in poklicala policijo. Nesrečni fant je v kliničnem centru kmalu umrl. Preiskava je pokazala še, da ni bilo prvič, da je Patricija z nožem napadla partnerja. Prejšnjega fanta naj bi skušala v Španiji ubiti junija 2015, ko naj bi mu prav tako z nožem prerezala vrat, a se mu je uspelo ubraniti in je preživel. Španska policija o tem dogodku ni bila obveščena, zanj so izvedeli slovenski kriminalisti, ki so Patricijo Cenček tako ovadili zaradi uboja in poskusa uboja. Ves čas se je branila z molkom, nekaj časa je bila tudi v psihiatrični bolnišnici, tako da bo na sojenju zagotovo tudi govor o njeni prištevnosti. Tožilstvo je obtožnico vložilo 15. maja, sojenje se bo s predobravnavnim narokom na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo v petek ob devetih zjutraj pred sodnikom Tomažem Bromšetom.

Hude družinske razmere

Jutri pa bo na murskosoboškem sodišču prvič pred sodnika Branka Palatina stopil 26-letni Aljaž Novak, ki naj bi 8. aprila letos na domačiji v Šalincih pri Ljutomeru med prepirom z nožem dvakrat zabodel svojega 54-letnega očeta Franca. Prepir in pretepanje naj bi nadaljevala na dvorišču, kjer je sin očeta še nekajkrat udaril s sekiro. Oče je preživel, sin se bo zagovarjal zaradi poskusa uboja. A zgodba ima zelo dolgo brado. O težkih razmerah v tej družini smo namreč v Nedeljskem dnevniku pisali že pred dvajsetimi leti. Aljaža je center za socialno delo takrat odvzel nasilnemu očetu ter ga namestil v rejniški družini, mama pa se je zdravila v psihiatrični bolnišnici. Primer je močno odmeval, del javnosti se je zgražal nad odvzemom otroka, del je temu, poznavajoč razmere v družini, pritrjeval. Čez nekaj let je Aljaž šel nazaj k očetu, pred skorajda usodnim aprilskim dogodkom pa so bili policisti menda redni obiskovalci te kmetije v Prlekiji, kjer sicer vzrejajo najboljše kasaške konje. Aljaž naj bi bil ob poškodovanem očetu, ko so na kraj prišli policisti, v šoku naj bi dejanje močno obžaloval.

Potem ko bo murskosoboški sodnik Palatin odprl primer Novak, pa se bo isto dopoldne ukvarjal še z domnevnim požigalcem Antonom Horvatom. Triinštiridesetletnik iz Filovcev na predobravnavnem naroku ni priznal, da bi v vinorodni domači vasi zažigal vinske kleti oziroma vikende, zato mu bodo začeli soditi po rednem postopku.

Jutri se bo v Mariboru začelo tudi redno sojenje 87-letnemu Ivanu Grobinu, ki konec maja na predobravnavnem naroku ni priznal, da je ustrelil in tako umoril svojo 70-letno partnerico. V petek pa se bo v Kranju nadaljevalo odmevno sojenje Mirzanu Jakupiju in Sandi Alibabić v zloglasnem primeru jeseniške deklice. Ta primer gre h koncu.