Na prvih teniških turnirjih na travi je bilo več presenečenj na ženski strani. Zmag sta se veselili Estonka Anett Kontaveit, 49. igralka sveta, ki je v Hertogenboshu dobila svoj prvi turnir WTA, in Donna Vekić, 70. igralka s svetovne lestvice. Dvajsetletna Hrvatica je v Nottinghamu za svojo drugo turnirsko zmago presenetila prvo nosilko Johanno Konta. »Odkrito povedano, sploh nisem razmišljala o zmagi. Osredotočala sem se le na svojo igro. Ko se mi je ponudila priložnost za zmago proti igralki elitne deseterice, sem jo izkoristila. Presrečna sem,« je opisala občutke Donna Vekić, ki je v teniškem svetu bolj kot po rezultatih znana kot spremljevalka Švicarja Stana Wawrinka.

Izjemno zanimiv je bil moški turnir v Hertogenboshu. Predvsem polfinale, v katerem sta se pomerila Hrvata Marin Čilić in Ivo Karlović. Ves dvoboj je imel manjšo pobudo Čilić, a ni izkoristil priložnosti za odvzem servisa. Dvoboj je v svoj prid odločil Karlović, ki pa je porabil preveč energije za zmago v finalu. V enem najstarejših finalnih dvobojev v teniški zgodovini se je 38-letni Karlović pomeril s štiri leta mlajšim Gillesom Müllerjem. Zanimivo je, da je Luksemburžan osvojil svoj drugi turnir serije ATP, potem ko je Iva Karlovića premagal s povsem identičnim rezultatom s 7:6 (5), 7:6 (4) kot lani na istem prizorišču v polfinalu. Karlović je izgubil deseti finale od osemnajstih.

Veliko pozornosti je prejšnji teden pritegnil Roger Federer. Potem ko je Švicar izpustil peščeno sezono, se je v zadnjem času intenzivno pripravljal na travnati podlagi, ki mu je v njegovi karieri prinesla največ slave. Pred turnirjem v Stuttgartu je dejal, da je prvak na treningih, a bi raje blestel na igriščih. Toda vrnitev Rogerja Federerja na teniška igrišča je bila bleda. Izgubil je že svoj uvodni dvoboj, in sicer proti 39-letnemu Tommyju Haaseju, ki končuje športno pot.

Najboljše teniške igralke na svetu bodo v tem tednu dobile novo tekmico. Na teniška igrišča se namreč po letu dni odsotnosti vrača 27-letna Viktoria Azarenka. Belorusinja je decembra rodila prvorojenca Lea. Ker je izgubila mesto na svetovni lestvici, je potrebovala povabilo organizatorjev za nastop na Mallorci, kjer se bo na travnati podlagi poskušala čim bolje pripraviti na Wimbledon.

Na svetovni teniški lestvici se je v elitni deseterici pri moških zgodila le ena sprememba. Na njen rep je namreč napredoval Francoz Jo-Wilfried Tsonga. Najvišje uvrščeni slovenski igralec je še vedno Blaž Kavčič, ki je napredoval na 111. mesto. Tudi pri ženskah travnati turnirji niso prinesli veliko sprememb. Med elitno deseterico sta na sedmem in osmem mestu zamenjali uvrstitvi Johanna Konta in Carolina Wozniacki. Najvišje uvrščena Slovenka je na 134. mestu Dalila Jakupović, ki je bila prejšnji teden druga nosilka peščenega turnirja v Barceloni, a je z 1:2 v nizih izgubila že v prvem krogu. Prva igralca sveta sta še vedno Nemka Angelique Kerber, ki je zaradi poškodbe stegenske mišice ta teden odpovedala nastop v Birminghamu, ter Škot Andy Murray.

Ta teden se bodo najboljši igralci na svetu merili na travi v Halleju in Londonu, kjer se bosta danes pomerila rojaka Andy Murray in Aljaž Bedene, ženske pa v Birminghamu in na Mallorci.