Več je bilo dejavnikov, da je velenjski atletski miting najprej postal največji v Sloveniji, nato pa se je na tem mestu tudi obdržal. Danes bo v Šaleški dolini potekala že 22. izvedba. Velenjski organizatorji so v prvi vrsti odlični poznavalci slovenske, evropske in svetovne atletike, vsa leta so vzorno sodelovali z lokalno oblastjo, Atletsko zvezo Slovenije, izkoriščali so odlične menedžerske povezave, predvsem pa so atletom vselej izplačali, kar so jim obljubili.

V dvaindvajsetih organizacijskih letih je bilo moč čutiti veliko turbulenc. Od očitkov ljubljanskih klubov, da atletska zveza favorizira Velenje, do razočaranih domačinov, ki so spremljali spektakel brez tedaj najboljše slovenske atletinje Jolande Čeplak. Domačinko iz Velenja je tedaj tržil menedžer Robert Wagner, ki je za njen nastop zahteval startnino, kakršne organizatorji niso bili pripravljeni plačati. V zadnjih letih je padel proračun prireditve za približno 30 odstotkov, kar se pozna na startnih listah. Vsem turbulencam navkljub je velenjski miting ostal največji v Sloveniji. V organizacijskem odboru so ostali v večini stari obrazi, ki dokazujejo, da je moč s poštenim delom in 80.000 evri proračuna organizirati zavidljivo prireditev.

Da bo šel glas letošnjega velenjskega mitinga, ki je po evropskih merilih z oznake »classic« nazadoval v »permit«, v deveto vas, bo poskrbel Wayde van Niekerk, eden največjih zvezdnikov svetovne atletike. Južnoafričan je lani na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru po odmevnosti uspehov zaostal le za Jamajčanom Usainom Boltom, ki je osvojil tri zlate kolajne. Štiriindvajsetletni atlet iz Cape Towna je 14. avgusta lani v olimpijskem finalu teka na 400 m izboljšal 17 let star svetovni rekord nekdanjega ameriškega zvezdnika Michaela Johnsona, potem ko so mu zmanjkale le štiri stotinke, da bi se kot prvi spustil pod mejo 43 sekund.

Zanimivo je, da je Wayde van Niekerk svetovni rekord dosegel, ko je nastopil na zunanji, osmi stezi. To pomeni, da se je lahko lažje posvetil le svojemu teku in ni bil obremenjen s tekmeci. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je lahko tekel bolj sproščeno, drugi, da je tekel manj stresno. Vsi pa so se čudili, ko so videli čas 43,03 sekunde. »Van Niekerk ima zelo visoko maksimalno hitrost, ki jo je odlično nadgradil z vzdržljivostjo. Osebno me je navdušil, hkrati pa mi je žal, ker se v Riu de Janeiru ni odločil tudi za nastop na 200 m, kjer bi bil lahko glede na prikazano olimpijsko pripravljenost zelo hiter,« je nastop Južnoameričana lani ocenil slovenski strokovnjak Srđan Đorđević. Kako hiter je lahko afriški atlet na pol stadionskega kroga in kako pravilne so bile besede Đorđevića, se je pokazalo pred desetimi dnevi, ko je Wayde van Niekerk postavil osebni rekord v teku na 200 m, ko je na Jamajki tekel 19,84, kar je najboljši letošnji dosežek na tej razdalji. Če se bo Wayde van Niekerk na letošnjem svetovnem prvenstvu v Londonu odločil, da bo tekmoval v teku na 200 m, bo velik tekmec najhitrejšemu Zemljanu Usainu Boltu.

Velenjski atletski dan se bo začel danes ob 14.30, ko se bodo za zmage najprej borili otroci, v nadaljevanju popoldneva pa še najbolj obetavni slovenski mladinci. Slavnostna otvoritev bo ob 19. uri, 15 minut pozneje pa se bo začel mednarodni miting, ki naj bi se končal okrog 21. ure. Izmed slovenskih tekmovalcev je treba omeniti Martino Ratej. Slovenska rekorderka v metu kopja v tej sezoni redno dosega rezultate več kot 60 metrov. Glede na to, da se je minuli konec tedna odpovedala nastopu na kvalifikacijah atletskega pokala Slovenije, bo v Šaleški dolini, kjer je v preteklosti dosegla nekaj odličnih rezultatov, tekmovala motivirana in spočita.