Težko se je znebiti občutka, da je na malih zaslonih kljub porastu različnih televizijskih serij vedno manj tistih klasičnih akcijskih, v katerih nastopajo tudi atraktivni avtomobili. Ko pomislimo na televizijske štirikolesnike, je namreč tako rekoč vsem, ki nam padejo na pamet, skupno eno – da so sodelovali v nanizankah, posnetih pred prelomom tisočletja. Tak je bil tudi ferrari testarossa iz serije Miami Vice.

Avto primeren lastniku

Čeprav se omenjene serije, ki so jo pri reviji People označili celo za prvo, ki je »dejansko videti kot nekaj drugačnega, odkar so izumili barvno televizijo«, večina spominja po detektivih Riccu Tubbsu (Phillip Michael Thomas) in Sonnyju Crockettu (Don Johnson), se je marsikdo tudi po popularni glasbi, posebnih učinkih in seveda, poleg omenjene testarosse, številnih dragih avtomobilih. A ferrari testarossa je pač med vsemi izstopal, najbrž tudi zato, ker ga je vozil Don Johnson. Pri čemer je zelo zanimivo že to, kako je do tega, da je »nastopal« v seriji, sploh prišlo.

Marsikdo se bo verjetno spomnil, da je Crocket sprva poleg številnih drugih vozil nekega drugega ferrarija, in sicer črno daytono spyder (oziroma natančneje, njeno repliko), ki pa so mu jo na začetku tretje sezone razstrelili. Ker je ostal brez primarnega prevoznega sredstva oziroma je bil prisiljen v uporabo precej manj atraktivnih avtomobilov, je vse skupaj vplivalo tudi na njegovo delo pod krinko, saj je kot »pomemben in uspešen preprodajalec drog« potreboval tudi avtomobil, ki takšnemu človeku pritiče. Po stalnem pritoževanju in nadlegovanju poročnika Martyja Castilla (Edward James Olmos) je ta naposled popustil in mu izročil ključe belega ferrarija testarosse.

Jeza zaradi replik

A še precej bolj zanimivo kot to, kako so testarosso vključili v vsebino serije, je, na kakšen način se je zgodilo, da je prav ta avto prevzel vlogo Crockettovega jeklenega konjička. Pri tem je namreč sodeloval in ključne poteze vlekel nihče drug kot Enzo Ferrari, ki ga je menda povsem razbesnelo, da so v priljubljeni seriji namesto originalnega ferrarija daytone uporabili replike, ki jih je producentom priskrbelo podjetje McBurnie Coachcraft. Zato je najprej od proizvajalca teh replik s sodno odločbo zahteval, da jih prenehajo izdelovati, producentom serije pa nato ponudil v uporabo dve novi testarossi, a pod pogojem, da replike dayton nemudoma odstranijo iz serije.

Ker producenti niso hoteli imeti težav, so ponudbo sprejeli, a pod pogojem, da eno lahko uničijo med snemanjem in tako zapeljejo zgodbo v smer, da so avto razstrelili kriminalci. Obenem so vodilne može Ferrarija prepričali, da so kasneje pri določenih kadrih lahko ponovno uporabili replike, tokrat modela testarossa, saj je bilo resnično škoda poškodovati tako drag avto. Testarossa je bila namreč v središču številnih akcijsko-glasbenih prizorov serije – skozi Miami Vice se je pogosto »promovirala« tudi popularna glasba, ki je služila za podlago avtomobilskim akcijskim prizorom.