Ugibanj, kdaj bo znana odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je konec. Iz Haaga so sporočili, da bo razsodba objavljena 29. junija, torej prihodnji četrtek. Predsednik sodišča Gilbert Guillaume jo bo v Palači miru v Haagu razglasil med 14. in 16. uro, takoj nato pa bo tudi objavljena na spletni strani.

»Veseli me, da je arbitražno razsodišče končalo delo in da bo že v kratkem objavilo razsodbo. Ta je za Slovenijo in tudi za sosednjo Hrvaško izjemnega pomena. Lahko rečem, da gre za zgodovinsko odločitev,« se je na sporočilo iz Haaga odzval predsednik vlade Miro Cerar. Premier je zagotovil, da bo Slovenija odločbo arbitražnega tribunala spoštovala, in pričakuje, da bo tako ravnala tudi naša južna soseda. »Odločitev bo dokončno razrešila odprta mejna vprašanja med Slovenijo in Hrvaško in je tudi neki vzorec reševanja sporov za širšo regijo.«

V koalicijskih vrstah upajo, da bo slovenska politika pri implementaciji arbitražne odločitve stopila skupaj. Takšen razplet naj bi nakazoval tudi sestanek najpomembnejših političnih akterjev tako iz koalicijskih kot iz opozicijskih vrst, ki se je v parlamentu odvil pred dobrim mesecem dni. Naši sogovorniki se zavedajo, da bo enoten nastop slovenske politike mogoče doseči, če bo arbitražna razsodba za našo državo (relativno) ugodna »in si bomo torej vsi pripenjali medalje«. Če bo ta neugodna, pa se bodo začela medsebojna obtoževanja.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki se bo razglasitve razsodbe v Haagu udeležil, pričakuje »nekaj težav s strani Hrvaške«. Naša južna soseda namreč vztraja, da odločbe arbitražnega sodišča ne bo priznala. Vendar pa je Erjavec ob zasedanju zunanjih ministrov EU v Luksemburgu v okviru tihe diplomacije opravil nekaj pogovorov: »In nisem srečal nikogar, ki bi podprl nespoštovanje arbitražne odločbe, mednarodnega prava in arbitražnega sporazuma.« V prihodnje naj bi naša država v okviru tihe diplomacije še okrepila svoje delo. Kot dobro je Erjavec ocenil še, da ima hrvaška vlado in da so v saboru imenovali novo zunanjo ministrico. »Ne bodo se mogli sklicevati, da ni sogovornikov.«

Spremeniti bo treba več sto zakonov in aktov

Slovenija je na implementacijo odločbe arbitražnega sodišča pripravljena, je zagotovil premier Miro Cerar. Arbitražni sporazum določa, da obe državi v šestih mesecih po sprejetju razsodbe ukreneta vse potrebno za njeno izvajanje, vključno s spremembo nacionalne zakonodaje. Kot so nam dejali nekateri poznavalci, čaka našo državo pri spreminjanju zakonodaje veliko dela – če štejemo tudi občinske predpise, bo treba spremeniti več sto zakonov in aktov. Tako naj bi po naših informacijah predsednik parlamenta Milan Brglez poslancem pred časom že dejal, da bodo imeli v primeru, da bo arbitražno sodišče razsodbo objavilo pred poletjem, od parlamentarnih počitnic bolj malo.

Predsednik državnozborskega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) je zatrdil, da ima »njegov« odbor scenarij uresničevanja odločitve arbitražnega sodišča že narejen in da bo Slovenija razsodbo spoštovala.

Je pa Horvat spomnil na leta 2011 sprejet sklep državnega zbora, da v primeru, da arbitražno sodišče ne bo določilo stika Slovenije z odprtim morjem, kot ga določa arbitražni sporazum, naša država odločitve sodišča ne bo spoštovala. »Arbitražno sodišče deluje v skladu z arbitražnim sporazumom, ki smo ga v Sloveniji potrdili tudi na referendumu, in mora v skladu s tem sporazumom določiti mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju,« je poudaril Horvat.

Prihodnji četrtek ne bo konca sveta

»29. junija ne bo konca sveta,« je skušal »državljanke in državljane malo umiriti« vodja poslancev SD Matjaž Han. Upa tudi, da politične stranke odločitve arbitražnega sodišča, kakršna koli ta bo, ne bodo izkoriščale za nabiranje političnih točk. »Arbitražno odločitev je treba spoštovati, naloga politike, tudi Socialnih demokratov, pa je predvsem umirjati ljudi. Normalno bomo lahko šli na Hrvaško na morje, normalno bodo lahko ljudje potovali sem in tja, politiki pa moramo biti pazljivi pri svojih izjavah,« je poudaril Han.

Več naših sogovornikov iz koalicijskih vrst je pozdravilo odločitev arbitražnega sodišča, da bo razsodbo objavilo že konec tega meseca in torej z njo ne bo čakalo do jeseni. Pričakujejo namreč, da bo reakcija hrvaške strani v času turistične sezone bolj umirjena, in upajo, da se naša južna soseda ne bo zatekla »h kakšnim incidentom«. Glede na to, da bodo redne državnozborske volitve pri nas maja ali junija prihodnje leto, pa bi jesenska objava odločitve arbitražnega sodišča po mnenju naših sogovornikov tudi v večji meri obremenila predvolilno kampanjo.