Tarča napadalca ni bil kdor koli. To so bili muslimanski verniki, ki so ob koncu ramazana, dvajset minut po polnoči, zapuščali mošejo v Finsbury Park v severnem Londonu. Napadalca, ki je pokosil deset ljudi, so obvladali napadeni, policija pa ga je aretirala zaradi suma poskusa umora in terorizma. V bolnišnici je osem ranjenih. Nekateri so v kritičnem stanju. Dvema lažje ranjenima so pomagali na prizorišču napada, kjer je umrl starejši moški. Ni še znano, ali je njegova smrt posledica tega napada, saj so mu zaradi slabosti ponudili prvo pomoč, tudi dihanje usta na usta, ko se je napadalec odločil s hitrostjo okoli osemdeset kilometrov na uro zapeljati na pločnik, v skupino ljudi, ki je bila okrog njega.

Napadalec je iz Walesa

Napadalec je 47-letni Darren Osborne iz Walesa, ki naj ne bi bil »znanec« varnostno-obveščevalnih služb. Kombi je najel v Walesu, kjer policija v Cardiffu preiskuje njegovo stanovanje. Da gre za bolnega desničarskega skrajneža, kaže to, da je jeznim muslimanskim vernikom, ko je bil na varnem v policijskem kombiju, pošiljal poljube. Nekateri trdijo, da je prej vpil, da bo pobil vse muslimane. Ti so v Britaniji deležni vse večjega sovraštva.

Pravi junak je imam Mohamed

Premierka Theresa May, ki se v teh dneh bojuje za politično preživetje zaradi poraznega voditeljskega in hladnega osebnega odziva na tragedijo stanovalcev pogorelega grenfellskega bloka, je danes sklicala novo srečanje Cobre, politično-varnostnega telesa, po katerem je nagovorila Britance. »To je bil napad na muslimane v bližini njihovega kraja čaščenja (boga). Kot ves terorizem, ne oziraje se na njegovo obliko, je tudi ta imel en sam cilj: želi nas razcepiti. Tega ne bomo dovolili,« je dejala, ko je hitela na obisk v mošejo v Finsbury Park, kjer pa so ob njenem odhodu ljudje spet glasno izrazili nezadovoljstvo z njo. Finsbury Park je v volilnem okrožju Severni Islington, ki ga v parlamentu že 34 let zastopa laburistični vodja Jeremy Corbyn, v katerem večina Britancev že vidi prihodnjega premierja. Corbyn je dejal, da gre za enako resen napad, kot so bili vsi drugi. Bil je prvi politik, ki je opozoril na glavnega junaka vsega, kar se je dogajalo po tem islamofobnem napadu. Gre za imama Mohameda ki je morda preprečil linčanje napadalca, ki bi imelo ne oziraje se na jezo napadenih porazne posledice. »Ko so zadeve postale zelo vroče, kar je razumljivo, se je izkazal imam Mohamed, ko je pomiril položaj in poskrbel za to, da bo pravici zadoščeno na primeren način, ne pa s tem, da kdorkoli vzame pravico v svoje roke,« je dejal Corbyn.

Vse hujša islamofobija

Britanski muslimani so tarče vse številnejših osebnih napadov in izgredov. Po terorističnem dejanju islamskega skrajneža na londonskem mostu je takšnih incidentov nad muslimani po dvajset na dan. Prej so bili po trije na dan. V zadnjih treh letih so se skrajneži na različne načine znesli nad sto mošejami. Nekateri očividci so po napadu pri mošeji v Finsbury Park potožili podobno kot Zoheir Cherar, ki je dejal. »Takoj, ko musliman naredi nekaj slabega, pride na dan beseda terorist, medtem ko zdaj, ko so žrtve muslimani, to traja zelo dolgo…« To ni bil upravičen očitek. Policija je zelo hitro, osem minut po tem napadu, ocenila, da gre za terorizem.

V teh nevarnih, napetih in neprijetnih časih so očitki o dvojnih merilih zadnje, kar potrebuje preobremenjena policija, ki je zaradi vladine varčevalne politike od leta 2010 morala odpustiti dvajset tisoč policistov in policistk. Premierka Mayeva je po sestanku Cobre, ki zaseda vse pogosteje, dejala, da bo poskrbela za to, da bo policija dobila pooblastila, ki jih potrebuje. Kot bi bila gluha. Policija namreč vztrajno ponavlja, da potrebuje več policistov. Tudi zaradi vse hujše in grše islamofobije.