Izbranci selektorja Slobodana Kovača v Kairu niso ničesar prepustili naključju. Na zadnjem turnirju rednega dela so na treh tekmah nasprotnikom oddali le en niz in v skupni razvrstitvi svetovne lige drugega kakovostnega razreda potrdili prvo mesto, ki so ga zasedali še pred prihodom v egiptovsko prestolnico. Tokrat so se še najdlje mučili proti Portugalcem, ki so jih včeraj premagali s 3:1. Tekma vsaj za Slovence sicer ni imela pravega tekmovalnega naboja, saj so si nastop na sklepnem turnirju v Avstraliji zagotovili že dan poprej, ko so bili s 3:0 boljši od Finske. To jim je uspelo kljub številnim zdravstvenim nevšečnostim, saj je zaradi poškodovanega prsta nastop izpustil Jan Kozamernik, kar nekaj igralcev pa je imelo želodčne težave.

»Imeli smo nekaj manjših zdravstvenih težav. Kar precej igralcev je imelo želodčne težave, ampak o tem smo se pogovorili. Ne moremo iskati izgovorov in se smiliti samim sebi. Imeli smo težavo in morali smo jo prebroditi. Mislim, da smo to storili na najboljši možen način. Igralci, ki so dobili priložnost, so igrali zelo dobro in vesel sem, da so nam s tem zagotovili pot v Avstralijo,« je po zmagi nad Skandinavci dejal Slobodan Kovač in tudi dan pozneje proti Portugalski levji delež igralnega časa namenil rezervistom.

Čeprav so slovenski odbojkarji z uvrstitvijo na sklepni turnir v Avstraliji napravili velik korak na poti do nastopa v elitnem razredu svetovne lige, pa se zna zgoditi, da ob morebitni končni zmagi ostanejo brez glavne nagrade. Vse glasnejše so namreč govorice o spremembi tekmovalnega formata svetovne lige, po katerem bi – ne glede na rezultate letošnjega tekmovanja – v njej nastopalo 16 reprezentanc. Po nekaterih informacijah bi nastop za naslednjih sedem let že imele zagotovljene izbrane vrste iz ZDA, Brazilije, Argentine, Italije, Poljske, Srbije, Francije, Nemčije, Rusije, Irana, Kitajske in Japonske, za prihodnje leto pa bi se jim pridružile še Kanada, Avstralija, Bolgarija in Južna Koreja. Ob takšnem scenariju bi se pod nos obrisale predvsem manjše reprezentance, kot sta Belgija in Nizozemska.

»Moramo še počakati. Vse informacije, ki jih imamo na Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS), posredujemo tudi javnosti. V torek potujem v Luksemburg, kjer se bom sestal z odgovornimi. Glede na to, da bodo za mizo tudi Belgijci in Nizozemci, zna biti pogovor zelo zanimiv,« je za Dnevnik pojasnil predsednik OZS Metod Ropret in spomnil, da se je Slovenija s podobnimi težavami že srečevala. »To se nam zdaj dogaja že drugič, saj je bil primer podoben že ob našem vstopu v svetovno ligo. Takrat smo težavo razrešili, zato računam, da jo bomo tudi tokrat. Seveda pa se je treba najprej uvrstiti v prvi razred svetovne lige, saj sta pred nami še dve tekmi. Je pa zoprno, ker so v elitnem razredu zadnji Italijani. Vsi smo odrasli in vemo, kako stvari potekajo. Skrajna možnost je pritožba na Mednarodno športno razsodišče, a iskreno upam, da to ne bo potrebno,« je sklenil Ropret.

Slovenci se bodo na sklepnem turnirju, ki bo potekal od 23. do 25. junija, v polfinalu pomerili z Nizozemci, zmagovalec pa bo nato v finalu zaigral proti boljšemu iz dvoboja med Avstralijo in Japonsko.