Luka Janežič je bil osamljeni slovenski atlet na šestem letošnjem mitingu diamantne lige v Stockholmu. Vodičan je s časom 45,56 v teku na 400 m zasedel četrto mesto ter osvojil svojih prvih pet točk v karieri. Z njimi je na lestvici svoje discipline na enajstem mestu. Če bo dobil še kakšno priložnost za nastop, jo bo poskušal izkoristiti ter se uvrstiti med najboljšo osmerico v svoji disciplini, kar bi mu zagotovilo nastop na sklepnem mitingu diamantne lige. Pod mejo 45 sekund sta se v Stockholmu spustila Bahamec Steven Gardiner (44,58) in Bocvanec Baboloki Thebe (44,99), Janežiča pa je s časom 45,47 prehitel še eden najboljših evropskih tekačev zadnjega desetletja na 400 m Belgijec Kevin Borlee.

»S četrtim mestom na mitingu diamantne lige sem zelo zadovoljen. Škoda, ker je odpovedal nastop Čeh Maslak, ki sem ga v tej sezoni že prehitel. Razmere so bile zelo težke, saj je prvih dvesto metrov pihal močan veter, ki mi je vzel veliko moči,« je iz Skandinavije sporočil Luka Janežič. Razmere na šestem letošnjem mitingu diamantne lige so bile zaradi močnega vetra izjemno zahtevne, kar so čutile predvsem tekmovalke v skoku ob palici. V sprintu na 100 m je sicer Kanadčan Andre De Grasse s časom 9,69 dosegel enega najhitrejših časov v zgodovini atletike, a s precej premočnim vetrom (+4,8 m/s).

Z izjemo Janežiča so se drugi najboljši slovenski atleti merili na kvalifikacijah pokala Atletske zveze Slovenije v Novi Gorici. Po kriterijih panožne organizacije naj bi bil nastop najboljših na omenjenih tekmovanjih obvezen, kar so podpisali v pogodbi o prejetih sredstvih v tej sezoni. Kljub temu so se v atletski zvezi odločili, da atletom, ki nimajo ustreznih zamenjav za nastop na evropski ligi, ki bo ta konec tedna v Tel Avivu, omogočijo, da se sami odločijo o morebitnem nastopu. V soboto sta se nastopu odpovedali Anita Horvat v teku na 400 m in Martina Ratej v metu kopja.

Rezultati slovenskih atletov so bili prvi dan kvalifikacij povprečni. Dosežki najboljših v posameznih disciplinah kažejo, da je slovenska atletika v številnih disciplinah pod evropskim povprečjem. Izstopala je Maruša Černjul, ki je bila v skoku v višino v dveh poskusih blizu dosežku 194 cm, s katerim bi izpolnila normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Londonu. Normo za nastop v Londonu je poskušala v skoku ob palici preskočiti tudi Tina Šutej, a je bila na višini 455 cm trikrat neuspešna.

Jutri bo na prenovljenem atletskem stadionu Ob jezeru najmočnejši slovenski mednarodni miting v tej sezoni, na katerem bo nastopila tudi Hrvatica Sandra Perković, ki je danes v Stockholmu v metu diska doživela prvi poraz v tej sezoni. Skalp Hrvatice, olimpijske in svetovne prvakinje, je vzela Kubanka Yaimi Perez. »Žal mi je, ker ne bom tekmoval v Velenju, a imam po nastopu v Stockholmu premalo časa za pripravo. V naslednjih dneh se bom osredotočal na nastop v evropski ligi v Tel Avivu,« pravi Luka Janežič.