Kazalo je, da bo do nje prišlo že v petek, a so bile v končnici Francozinje bolj zbrane in uspešnejše. Le dan pozneje pa so jo slovenske košarkarice le dočakale. Prvo zmago na velikih tekmovanjih v zgodovini samostojne države namreč. Varovanke selektorja Damirja Grgića so z 59:56 ugnale Grkinje in imajo tako pred zadnjima tekmama v skupini C možnost tudi še celo za prvo mesto, ki neposredno pelje v četrtfinale tekmovanja, drugo in tretje mesto pa zagotavljata dodatno tekmo za preboj med osem najboljših reprezentanc stare celine. Slovenijo v ponedeljek ob 15. uri čaka obračun proti Srbiji.

Srbkinje so za zdaj morda celo največje razočaranje evropskega prvenstva. Na prvem obračunu so namreč klonile proti Grčiji, na drugem pa proti Franciji. Pred začetkom tekmovanja so veljale za glavne favoritinje, saj so osvojile zlato na zadnjih dveh evropskih prvenstvih, bile na olimpijskih igrah lani bronaste, odlično pa igrale tudi v pripravljalnem obdobju. »Imamo privilegij, da igramo odločilno tekmo proti reprezentanci Srbije. Glede na to, da so Srbkinje aktualne evropske prvakinje, so pod veliko večjim pritiskom kot mi. Ekipo sestavljajo izjemne zvezdnice. Naredili bomo vse, da jih utrudimo, s kalkulacijami pa se ne ukvarjamo,« pravi selektor Damir Grgić.

Zmaga proti Srbiji Slovenkam zagotavlja drugo ali tretje mesto v skupini C, sočasni uspeh Grčije proti Franciji za dve, tri ali štiri točke pa bi bil idealen razplet, saj bi v tem primeru kapetanka Maja Erkić in soigralke zasedle celo prvo mesto v skupini C. Tudi poraz proti Srbkinjam še ne bi bil poguben, če bi nato Francozinje porazile Grkinje. Sicer pa Slovenija proti Srbiji ne sme kloniti z več kot šestimi točkami razlike.