Več kot 160 gasilcev se je v soboto zjutraj spopadlo z enim najobsežnejših požarov na Gorenjskem v zadnjem času. Malo pred sedmo uro je zagorelo, po nekaterih neuradnih podatkih med Sparovo restavracijo in vhodom v trgovsko središče Qlandia na obrobju Kranja oziroma tam, kjer potekajo dela za nov prizidek. Ognjeni zublji so takoj zajeli zunanji del stavbe, se povzpeli na streho ter zajeli še nedograjen nov prizidek trgovskega središča. Tam je bilo tudi največ škode. Uradnih podatkov o natančnem vzroku požara še ni. Tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos je dejal, da forenzična preiskava požarišča še vedno poteka. Gmotna škoda še ni ocenjena, bo pa velika. Poškodovan ni bil nihče. »Gorenjski kriminalisti so s strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija na kraju požara zbrali prva obvestila in zavarovali stvari za nadaljnje delo. Prve ugotovitve kažejo, da je zagorelo pri enem od vhodov v stavbo, ogenj pa se je od tam razširil na ostrešje deloma starega in večinoma novega dela objekta,« je bil uradni podatek gorenjske policije.

Na kraj požara so prvi prišli kranjski poklicni gasilci, ki jih je vodil Andraž Šifrer: »Ob našem prihodu je bil ogenj že polno razvit, segal je čez streho objekta. Takoj smo začeli gasiti in v eni uri smo požar tudi obvladali in omejili. Šlo je za zelo zahtevno gašenje. Ne le zaradi obsežnosti požara, pač pa tudi zaradi višine, gašenja na strehi, zaprtih prostorov, gašenja po gradbišču. V času požara je bilo v trgovskem središču nekaj zaposlenih, ki so se že sami pravočasno umaknili na varno.« Precej alarmantna so bila tudi prva sporočila in opozorila policije: »Ljudje naj se ne približujejo območju, stanovalci v okolici naj zaprejo okna, vozniki pa naj se na cesti ne ustavljajo in naj ne ovirajo prometa!«

Kar 160 gasilcev

Na delu je bilo kar 43 kranjskih poklicnih gasilcev, tako da je v gasilskem domu ostala le nujna dežurna ekipa. Prav tako je pomagalo še 120 članov enajstih prostovoljnih gasilskih društev iz bližnje in daljne okolice. Ker je bilo treba prezračiti obsežne prostore trgovskega središča in ker so zaznali visoke koncentracije ogljikovega monoksida, so na pomoč poklicali tudi ljubljansko gasilsko brigado s posebnim nadtlačnim prezračevalnikom. »Najprej je močno smrdelo, potem pa nas je varnostnik že naganjal iz stavbe. Ko smo prišli ven, smo že videli visok ogenj. To je bil res pravi šok za vse nas. Tudi iz garaž so pritekli nekateri zaposleni, ki so se že pripeljali v službo,« so na parkirišču pred trgovskim središčem v soboto zjutraj pripovedovali zaposleni, ki so bili v službi že precej pred odprtjem središča. V glavnem je šlo za delavke in delavce v restavraciji.

Čeprav so bili zaposleni prepričani, da še nekaj dni ne bodo mogli v službo, kupci pa ne po nakupih, je bilo trgovsko središče z izjemo restavracije v nedeljo že odprto. »Vse prostore smo temeljito prezračili in večkrat izmerili prisotnost ogljikovega monoksida. Dokler se ta plin ni popolnoma razkadil, nismo nikogar spustili v stavbo. Zdaj se niti dima ne čuti več. Vse trgovine središča so odprte, restavracija pa je zaradi škode in ogleda požarišča zaprta,« je dejala vodja kranjske Qlandie Meta Ahačič. Poudarila je, da so delovali vsi varnostni sistemi in da gre tudi za srečo v nesreči, da je požar izbruhnil pred odprtjem središča in da ni bil nihče poškodovan. »Ob tem bi se res rada zahvalila vsem gasilcem, ki so opravili izjemno delo. Kapo dol! Zdaj, ko razmišljam za nazaj, kaj vse bi lahko bilo, dobim kurjo polt,« je dejala Ahačičeva.

Prostore trgovskega središča so sicer očistili že v soboto do večera, težava je bila le, da dlje časa niso imeli električnega toka. »Zdaj sem obiskala tudi vse trgovine v središču in pozitivno je, da prav nikjer ni bilo nobene škode na izdelkih,« je še dejala Meta Ahačič. Odprtje novega dela trgovskega središča so načrtovali za 7. julij, a se bo to zdaj zamaknilo na jesen.