»Končno,« so si oddahnili Američani, ko je na travo južne zelenice pred Belo hišo iz helikopterja Marine One minulo nedeljo z možem Donaldom Trumpom in sinom Barronom ter starši Viktorjem in Amalijo Knavs stopila Melania Trump ter odkorakala proti svojemu novemu domu. Prva dama, ki je s selitvijo v Washington odlašala pet mesecev, ker je hotela, da enajstletni Barron šolsko leto konča v svoji stari šoli v New Yorku, se je uradno preselila na naslov 1600 Pennsylvania Avenue, kjer stoji Bela hiša. Po opisu ameriških medijev je nosila elegantno opravo, široke rjave hlače bally in belo majico znamke Dolce & Gabbana, v rokah pa Hermèsovo birkinko, vendar nič od tega ni poželo takšne pozornosti kot Barronova majica z napisom The Expert (Strokovnjak) za 29,5 dolarja, ki je bila v hipu razprodana.

Obleke na obešalnikih, prigrizki v hladilniku

Hermèsova birkinka seveda ni bila edina stvar, ki jo je Melania prinesla v Belo hišo. Selitev v predsedniško domovanje, ki obsega malo manj kot 17.000 kvadratnih metrov, poleg selitvenega podjetja opravi osebje v Beli hiši, ki poskrbi za to, da se dom tako rekoč z danes na jutri opremi po željah novih prebivalcev. »Zagotovo gre za najvišjo stopnjo težavnosti selitev, ki smo jih opravili,« je za CNN povedal Chuck Kuhn iz podjetja JK Moving Services, ki je skrbelo tudi za selitev Busheve in Clintonove družine. A le do vhoda v washingtonsko rezidenco. Preostalo je namreč delo 95 zaposlenih iz Bele hiše, ki so, preden je Melania odložila svojo torbico, zasebne prostore družine Trump uredili tako, da sta z Barronom imela že vse na dosegu roke. In ko pravimo vse, res mislimo vse. Obleke so bile zložene v omarah, knjige na knjižnih policah, Barronove igrače že v otroški sobi, hladilnik je bil napolnjen z njunimi priljubljenimi prigrizki, kopalnici pa s kozmetičnimi pripomočki znamk, na katere prisega Melania.

Notranja oblikovalka, ki prisega na zasebnost

»Zelo pomembno je, da pri opremljanju sob gospe Trump in njenega sina tesno sodelujemo z notranjim opremljevalcem prve dame. Kolikor razumem, je udobje sina njena glavna skrb, zato moramo narediti vse, kar je v naši moči, da je ne razočaramo,« je o prioritetah dejal Stephen Rochon, ki je nadzoroval selitev in se pri tem izdatno posvetoval z uradno opremljevalko Bele hiše Tham Kannalikham. »Gospa Trump globoko ceni zgodovinske vidike Bele hiše, s Thaminim oblikovanjem in izkušnjami pa se osredotočata na to, da bosta v prostore, v katerih bodo družinski čas preživljali predsednik, prva dama in Barron, neopazno vpletli eleganco in udobje,« je spremembe napovedala svetovalka prve dame Stephanie Winston Wolkoff. Kaj vse bo spremenila latinskoameriška oblikovalka, ki je pred ustanovitvijo svojega podjetja delala pri Ralphu Laurenu, pa ni povsem znano. Njena spletna stran je zaklenjena, tako da je zanjo potrebno geslo, instagram uporablja le v zasebne namene, kdo so njene stranke in kaj vse je doslej naredila za zahtevne bogataše, pa je tako bolj ko ne uganka.

Dovoljenje potrebno že za najmanjšo spremembo

Je pa zato manjša uganka, česa vse Melania ne bo mogla oziroma smela storiti, saj je po besedah nekdanjega opremljevalca zgodovinska sprememba že, če prestaviš svetilko. Bela hiša se tako zagotovo ne bo kopala v zlatu, kot se razkošno stanovanje newyorškega Trump Towra, zakonca Trump pa lahko pozabita tudi na rušenje sten. Brez odobritve ne moreta spremeniti ničesar v Lincolnovi spalnici, Zeleni sobi in državniški jedilnici, skozi uradno kolesje pa mora tudi takšna sprememba, kot je bila na primer stena v otroški sobi Malie, takrat desetletne hčerke Michelle in Baracka Obame.

Melania Trump in njena notranja oblikovalka ne moreta spremeniti ničesar v pritličju in prvem nadstropju Bele hiše, imata pa kar nekaj manevrskega prostora v več kot desetih sobah v drugem in tretjem nadstropju. Med drugim lahko prepleskata stene, zamenjata preproge, pohištvo, posteljnino in slike, izbirata pa lahko med opremo in umetninami, ki so spravljene v strogo varovanem skladišču, ali pa kupita nove. Kongres vsaki novi predsedniški družini odobri 100.000 dolarjev državnega denarja za prenovo, a bosta Trumpova tako kot Obamova zanjo glede na milijarde, ki jih ima Donald Trump, skoraj zagotovo porabila svoj denar.

Kennedyjeva, ki sta se Beli hiši posvetila s še posebno veliko pozornostjo, Jackie pa jo je hotela spremeniti v »najpopolnejšo hišo v državi«, sta za seboj med drugim pustila bazen, Harry S. Truman stezo za kegljanje, Dwight Eisenhower kino, Barack Obama košarkarsko igrišče, kaj vse si bodo privoščili Trumpovi, pa bo pokazal čas. Brez golf igrišča glede na to, da ga obožuje tudi mali Donald, kot pravijo Barronu, verjetno ne bo šlo.