Dobro se še spominjamo, in niti ni tako dolgo nazaj, ko se je zdel prevoz s taksijem milo rečeno luksuz. Danes se ga poslužuje vedno več ljudi, tudi zato, ker se večkrat izplača tudi cenovno. Še »huje« je bilo z najemom avtomobilov, morda bolj poznanim kot »rent a car«. A s potovanji na bolj oddaljene turistične destinacije se je tudi to spremenilo in danes je že pri lepem delu tistih, ki na dopust potujejo z letalom, poleg rezervacije prenočišča in letalskih vozovnic najem avtomobila prva skrb. In ker se je z leti tudi Slovenija vedno pogosteje znašla na seznamu tujih turistov, je logično, da je posel začel cveteti tudi pri nas.

»Da, med strankami glavnino predstavljajo turisti, sploh v obdobju od velike noči do oktobra. Drugi večji segment pa so poslovne stranke,« je potrdil tudi Klemen Pur, direktor podjetja Sixt Slovenia, predstavništva ene večjih mednarodnih verig poslovalnic za najem avtomobilov, in dodal, da je drugih strank bolj za vzorec: »Rekel bi, da se tu in tam najde kakšen – imamo na primer kar nekaj strank, ki so avto prodale, ker so naredile morda 5000 kilometrov na leto in se jim lastništvo enostavno ni izplačalo, saj avto potrebujejo morda dva dni na mesec.« Če je takšna stranka redna, se lahko dogovori tudi za ugodnejšo ceno, sicer pa je za dnevni najem najnižja od okoli 30 evrov na dan za majhne avtomobile, k čemur prištejemo le še strošek goriva. »Pri daljšem najemu je cena spet ugodnejša, seveda pa so večji avtomobili dražji,« je še dodal Pur.

Priporočljivo rezervirati vnaprej

Kot pravi naš sogovornik, je pogojev za najem avtomobila malo – obvezni so »le« veljavni vozniško dovoljenje, osebni dokument in kreditna kartica s primernim kritjem. Ko pogoje nekdo izpolnjuje, pa se začne del, na katerega mora biti pozorna stranka. Ta mora tako predvsem dobro prebrati splošne pogoje, drobni tisk, se maksimalno seznaniti s tem, kaj vse cena najema vsebuje (kakšno zavarovanje…), in avto tudi dobro pogledati – na vozilih so namreč možne manjše poškodbe, saj se vozniki menjajo in je avto veliko na cesti. »S tem navsezadnje zavaruje tudi sebe, saj lahko v tistem trenutku še zabeležimo poškodbo, ki smo jo sami morda spregledali. Ko avto stranka odpelje, te možnosti ni več in od tistega trenutka dalje prevzame vso odgovornost,« opozarja Klemen Pur in glede poškodb, ki jih avto utrpi med uporabo, dodaja, da je pri manjših najbolje narediti zapisnik in poslovalnici javiti, da se je zgodila poškodba, lahko pa se vse skupaj uredi tudi ob vračilu. Če gre za večjo poškodbo ali nesrečo, pa so potrebni policijski zapisnik, evropsko poročilo in čimprejšnje obvestilo poslovalnici. Če je avto vozen, se stranka sicer lahko z njim pelje naprej, če ne, pa se ga zamenja za drugo vozilo, tako da je stranka vseskozi mobilna.

In ker se za marsikoga bliža čas dopusta, smo našega sogovornika povprašali še o najpomembnejših nasvetih glede najema avtomobila v tujih turističnih krajih. »Najdražji je zagotovo najem na sami destinaciji, zato svetujem, da si avto vsak rezervira vnaprej. Tako je namreč cena ugodnejša, predvsem pa je večja razpoložljivost vozil. Vseeno je treba biti pozoren tudi na to, prek koga rezerviraš, kakšna zavarovanja vsebuje najem in predvsem na drobni tisk. Tega je res treba prebrati in ne samo obkljukati, da si ga prebral. Tam se namreč lahko skriva marsikaj,« je še povedal Pur.

Dan s sanjskim avtomobilom

Večje verige izposojevalnic avtomobilov poleg osebnih ponujajo tudi nekatere druge, na primer potniške ali tovorne kombije, ker gre pri teh za specifična vozila, pa so se seveda pojavili tudi ponudniki, specializirani za točno to vrsto vozil. Eden takšnih je podjetje Najem kombija, katerega vodja Vesna Vadas nam je povedala, da je zanimanje za najem kombijev veliki konkurenci navkljub že nekaj let precejšnje in konstantno, pri čemer je približno enako tako za potniške kot za tovorne različice. »Najemniki so za oboje v večini primerov posamezniki ali družine, ki kombi potrebujejo za selitve, dostave večjih predmetov ali izlete, ter seveda tudi manjša podjetja brez svojega voznega parka, ki na primer kombi potrebujejo za krajše izlete, tako imenovane teambuildinge in podobno,« je povedala Vadasova.

No, je pa pri najemu avtomobilov treba izpostaviti še eno, malce posebno vrsto, ki je namenjena predvsem tistim, ki jim avto ne pomeni le prevoznega sredstva med posameznimi točkami, temveč jim je glavno doživetje vožnja sama ter si želijo vsaj enkrat v življenju ali pa tu in tam izkusiti, kako je sedeti za volanom avtomobilov, ki si jih verjetno ne bodo mogli nikdar lastiti. Beseda teče o najemu luksuznih, prestižnih in športnih avtomobilov, s čimer se pri nas ukvarja podjetje Furlan Tech. »V naši floti prevladujejo številna atraktivna vozila znamk BMW in Porsche, imamo še mercedes AMG GT, za dirkaško uporabo tudi renault megan RS in opel speedster, v voznem parku pa si želimo tudi še nekaj novih znamk,« nam je povedal Jernej Damjan, sicer znani slovenski smučarski skakalec, ki je že od začetka poslovanja stalni sodelavec in tudi ambasador znamke Furlan Tech. Dodal je, da so pogoji za najem takega avtomobila vezani na starost in vozniške izkušnje ter se med avtomobili razlikujejo. Nikakor pa vozila ne more najeti mladi voznik, medtem ko se najugodnejše ponudbe začnejo pri dobrih 100 evrih za en dan.

Profili najemnikov takšnih avtomobilov so sicer različni, saj je raznolika tudi ponudba. Za dolgoročnejše najeme poslovnih limuzin se tako po Damjanovih besedah odločajo poslovneži, za dirkaške izkušnje večinoma mlajši med 25. in 40. letom starosti, enako velja za poročne prevoze, medtem ko za krajše najeme težko posplošujejo – odvisno od izbranega avtomobila. »Tudi razlogi so različni. Od daril za obletnice in rojstne dneve, do uresničenih želja za preizkus določenega avtomobila, svečanih dogodkov, preživljanja dopusta… Veliko se jih tudi zaveda, da se jim lastništvo takega avtomobila ne splača in ga pač najamejo takrat, ko ga lahko dejansko izkoristijo,« še pravi Damjan in dodaja, da se na dirkališče z njihovimi avti ne sme, zato imajo ti vključeno tudi sledenje: »Tako smo ob vstopu na dirkališče hitro obveščeni, izjema pa je seveda obisk v naši organizaciji.«