Včerajšnjo sejo mandatno-volilne komisije, kjer bi morali člani razpravljati o letnem poročilu komisije za preprečevanje korupcije (KPK), je naposled zaznamovala debata poslancev o notranjih sporih na KPK. Spor med predsednikom KPK Borisom Štefanecem in članico senata, drugo namestnico predsednika, Almo Sedlar, se (tudi po medijih) vleče praktično od nastopa njunega mandata pred približno tremi leti. Ker se je tako tudi včerajšnja razprava članov madatno-volilne komisije in članov senata KPK odvijala v maniri pranja umazanega perila, kot je opisala nepovezana poslanka Alenka Bratušek, je Jani Möderndorfer (SMC) vse tri skupaj s prvim Štefanečevim namestnikom Igorjem Lambergerjem pozval, naj sami odstopijo.

To se, kot zagotavlja Štefanec, nikakor ne bo zgodilo. Štefanec bo sicer, kot je sam poudaril, imel možnost upokojitve prihodnje leto, a ker »resno jemlje stvari, bo to funkcijo opravljal do konca mandata marca 2020, razen če ga bodo razrešili zaradi dokazane kršitve zakona«. Edini, ki so docela podprli Borisa Štefaneca, so bili člani SDS. Ostali člani so na račun notranjih sporov in neurejenih razmer znotraj institucije ostali zelo kritični.

O letnem poročilu po počitnicah

Kot smo v Dnevniku razkrili včeraj, je Alenka Bratušek znova predlagala, naj državni zbor o tem, ali je Štefanec primeren za predsednika KPK, opravi (formalno ali neformalno) razpravo (načeloma se državni zbor z letnim poročilom le seznani), na koncu pa naj glasuje o sklepu, naj predsednik države Borut Pahor, ki je Štefaneca na ta položaj imenoval, tega tudi razreši. A sklep ni bil sprejet, ker sta bili razprava in nazadnje seja tudi prekinjeni. Ker pred začetkom parlamentarnih počitnic člani mandatno-volilne komisije niso našli prostega termina za nadaljevanje seje, bodo o letnem poročilu KPK ter o morebitnih sklepih, ki bi bili prvi korak k razrešitvi predsednika KPK Štefaneca, razpravljali šele jeseni.