Danes pozno zvečer se s slovesnim uvodom, ki nosi naslov Dama s čipkami, začenja 36. festival idrijske čipke. Večer o dekletu, ki prodaja čipke, sebe in svoje duše pa noče prodati, so letos ustvarili domači ustvarjalci: po večletnem premoru obujeno Dramatično društvo Idrija, združeno s podmladkom male gledališke šole Gimnazije Jurija Vege Idrija.

Čipkarski festival goste v Idrijo z vmesnimi prekinitvami vabi že vse od leta 1952 in je zaradi svoje prepoznavnosti in odmevnosti glavni promotor idrijske čipke. Sobotni dan bo ponudil številne delavnice, animacije in kulinarične užitke, športni navdušenci se bodo lahko udeležili teka, praznovanju se bodo s svojo 70. obletnico pridružili člani Društva upokojencev Idrija. Sobotni večer bo nato postregel z modno revijo znanih slovenskih oblikovalcev s kreacijami z idrijsko čipko in revijo študentk in študentov naravoslovnotehniške fakultete, ki bodo med drugim predstavili tudi kreacije za najstnike.

V nedeljo se bodo že tradicionalno v klekljanju pomerili tekmovalci državnega tekmovanja iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič, ki se bo začelo s povorko idrijskih godbenikov, popoldne pa zaključilo s podelitvijo priznanj najboljšim.

Kot vsa leta bodo festivalsko dogajanje spremljala predavanja in številne razstave čipk, letos pa vse tri dni tudi floristi iz desetih držav, ki bodo po ulicah Idrije na temo čipk in cvetja izdelovali cvetlične dekoracije. no