Čeprav je selektor Slobodan Kovač po zaključenem turnirju v Takasakiju na Japonskem svojim varovancem namenil kar nekaj kritik, pa prevelikega nezadovoljstva v reprezentančnem taboru vseeno ne bi smelo biti. Slovenski odbojkarji namreč po šestih odigranih tekmah v skupni razvrstitvi vodijo in so na dobri poti, da se uvrstijo na zaključni turnir v Avstraliji, kjer bodo med 23. in 25. junijem poleg gostiteljice nastopile še tri najboljše uvrščene izbrane vrste.

Naloga ne bi smela biti prezahtevna, saj imajo Slovenci pred najbližjimi zasledovalci Nizozemci, Slovaki in Japonci tri točke prednosti, obenem pa jih ta konec tedna v Kairu čakajo dvoboji z nasprotniki iz spodnje polovice lestvice. Poleg zadnjeuvrščene domače reprezentance Egipta, s katero igrajo drevi, jim bosta nasproti stala še predzadnja Portugalska in devetouvrščena Finska. Z obema so se slovenski odbojkarji letos že pomerili. Od Fincev so bili pred dvema tednoma s 3:1 boljši na prvem turnirju svetovne lige v Seulu, medtem ko so Portugalsko konec maja s 3:0 odpravili na domačih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Stožicah.

»Vsaka ekipa, ki igra proti nam, nastopa bolje kot običajno, saj se želi dokazati proti evropskemu podprvaku. Z druge strani moramo mi ves čas ostati osredotočeni, kar po zelo naporni in dolgi sezoni, kvalifikacijskemu turnirju za SP in dolgih potovanjih ni lahko. A vsaka tekma je nov trening za nas,« razmišlja Tine Urnaut. Kapetan Slovenije kljub naštetemu ohranja visoko raven forme, saj je doslej v drugi kakovostni skupini svetovne lige dosegel že 98 točk, s čimer skupaj s soigralcem Klemnom Čebuljem zasedata tretje mesto. Slovenci so pričakovano visoko tudi v drugih statističnih elementih odbojkarske igre. Med 12 reprezentancami v drugi skupini so dosegli največ točk (611), Alen Pajenk je peti najboljši bloker, Čebulj pa z desetimi asi tretji najuspešnejši server. »Igro moramo stopnjevati in na finalni turnir priti v najboljši možni formi. Če bomo z glavami na pravem mestu in če bomo dovolj osredotočeni, mislim, da nam bo uspelo,« je prepričan Klemen Čebulj.

Tako kot že na Japonskem Slovence v egiptovski prestolnici v slabo voljo zopet spravljajo organizatorji, ki jim ne dovolijo trenirati v glavni dvorani. Na današnji obračun so se morali zato pripravljati v neurejeni pomožni, dodatne nevšečnosti pa jim povzroča tudi nastanitev v hotelu, saj imajo v sobah težave s tekočo vodo. »Pogoji za treniranje in stanje dvoran so nas zdaj že nekajkrat presenetili. A vse to je treba odmisliti in se osredotočiti na Egipt. Ne bo nam lahko, saj je za nami naporno potovanje. Egipčane sem spremljal, ko so igrali proti Turkom, ki pa so tekmo zlahka dobili. A v nadaljevanju so egiptovski igralci nasprotnikom povzročali kar nekaj preglavic. Vseeno smo favoriti in se moramo zato temu primerno tudi obnašati,« ocenjuje slovenski organizator igre Dejan Vinčić.

Svetovna liga, Kairo (Egipt), danes ob 14. uri: Portugalska – Finska, ob 21.30: Egipt – Slovenija, jutri ob 14. uri: Finska – Slovenija, ob 21:30: Egipt – Portugalska, nedelja ob 14. uri: Slovenija – Portugalska, ob 21. 30: Egipt – Finska.