Ljubitelji tenisa bodo lahko tudi letos v neposredni bližini Slovenije občudovali nekatere največje mojstre na svetu. Teniški turnir Croatia Open bo od 14. do 23. julija v Umagu, na njem pa bo tekmovalo nekaj izvrstnih teniških igralcev. Od Slovencev bo na glavnem turnirju zanesljivo nastopil le Aljaž Bedene, ki tekmuje pod britansko zastavo, medtem ko si bodo morali drugi nastope na glavnem turnirju zagotoviti v kvalifikacijah.

»Imeli smo pripravljeno povabilo za Blaža Kavčiča. Žal nam je, ker je Blaž odpovedal udeležbo, saj ga poškodba zapestja ovira na peščeni podlagi. Lažje igra na trših terenih. Blaževo odločitev spoštujemo, hkrati pa si želimo, da bi prihodnje leto znova nastopil pri nas,« pojasnjuje tiskovni predstavnik turnirja Tomislav Poljak ter dodaja: »Kot slišim, potekajo resni pogovori, da naj bi Aljaž Bedene znova tekmoval za Slovenijo. Če se to zgodi, ga bomo Hrvati pozdravili, saj se zavedamo pomena slovenskih igralcev na našem turnirju.« Izmed slovenskih igralcev, ki bodo tekmovali v kvalifikacijah, bo imel največ možnosti za preboj na glavni turnir Blaž Rola.

Organizatorji bodo letos v Umag pripeljali zanimive igralce, za katere poudarjajo, da so pravi ambasadorji tenisa. To predvsem velja za Francoza Gaëla Monfilsa in Italijana Fabia Fogninija, ki ob teniških mojstrstvih vselej blestita tudi zunaj igrišč. Fognini bo v Umagu nastopil že deseto leto zapored, branil pa bo lansko lovoriko. Monfils bo v Umagu nastopil tretjič, turnirja pa še ni osvojil. Slovenski ljubitelji tenisa se gotovo dobro spominjajo dvoboja med Monfilsom in Kavčičem leta 2013, ko je bil osrednji stadion napolnjen do zadnjega kotička.

Hrvati največ stavijo na Borno Čorića, ki je v tej sezoni dobil svoj prvi turnir ATP, potem ko je na zmagoviti poti v Maroku premagal tudi prvega igralca sveta Andyja Murraya. Da Čorić ne bo osamljen hrvaški igralec na glavnem turnirju, sta povabili dobila še specialist za igro dvojic Ivan Dodig in mladi up Franko Škugor, ki je v tej sezoni premagal nekaj uveljavljenih tekmecev.

Zanimivo je, da med številnimi znanimi igralci, ki bodo nastopili sredi julija v Umagu, ni nobenega Španca, kar se doslej ni zgodilo še nikoli. Na turnirju serije masters 250 so v preteklosti blesteli številni Španci, med katerimi gre izpostaviti petkratnega zmagovalca Carlosa Moyo, zdajšnjega trenerja Rafaela Nadala. Da so Španci v preteklosti krojili teniški vrh v Umagu, so poleg Moye z zmagami dokazovali Tommy Robredo, Juan Carlos Ferrero, Fernando Verdasco, Felix Mantilla in Alberto Berasategui. »Mislimo, da je to izjema. Za nas je najpomembnejše, da so prisotni igralci iz držav, ki imajo pri nas največ prenočitev. Tu mislim predvsem na Italijane, Nemce in Avstrijce, seveda pa bi si želeli, da bi bili tudi slovenski igralci čim uspešnejši,« odgovarja Adrien Brozić, izvršna direktorica turnirja v Umagu.

Kdor je od prvega turnirja leta 1990, ko sta se v finalu pomerila Hrvata Goran Prpić in Goran Ivanišević, kdaj obiskal Umag, ve, da je v istrskem mestu v času teniškega turnirja pestro tudi nočno življenje. Za to skrbijo lokalni in tuji glasbeni zvezdniki, ki ne bodo manjkali niti letos. Posebna pozornost pa bo namenjena eksibicijskim dvobojem. Na enem od njih se bodo pomerili nekdanji wimbledonski zmagovalci, in sicer Goran Ivanišević, Nizozemec Richard Krajićek in Avstralec Pat Cash. Goran Ivanišević, po katerem so lani poimenovali glavni umaški teniški kompleks, bo tudi letos ambasador turnirja, ki si ga vsako leto ogleda veliko Slovencev.