Z današnjim dnem je čakanja konec. Ženska slovenska košarkarska reprezentanca bo prvič v zgodovini samostojne države okusila slast nastopa na velikem tekmovanju. Izbranke selektorja Damirja Grgića se bodo v Pragi ob 20.30 pomerile z reprezentanco Francije, ki je evropska podprvakinja in absolutna favoritka za zmago, a Slovenke zagotavljajo, da bele zastave vnaprej nikakor ne bodo izobesile. V četrtfinale se neposredno uvrstijo najboljše reprezentance iz vsake od štirih skupin, drugo- in tretjeuvrščene pa za vstop med osem najboljših čaka dodatna tekma. Zadnjeuvrščena moštva bodo po treh tekmah končala tekmovanje.

Čeprav so se znašle v »skupini smrti«, v kateri so poleg evropskih podprvakinj Francozinj še evropske prvakinje Srbkinje in izkušene Grkinje, Slovenke prvenstvo stare celine začenjajo optimistično in v dobri pripravljenosti. V pripravljalnem obdobju so dosegle šest zmag (dvakrat so premagale Madžarsko in Turčijo, po enkrat pa Hrvaško in Poljsko) ter dvakrat izgubile proti črnogorski izbrani vrsti. »V pripravljalnem obdobju smo imeli vso potrebno podporo. Tudi tekmice na pripravljalnih tekmah so bile dobre. Želeli bi si, da bi Poljska in Hrvaška na naša obračuna prišli v močnejših postavah. A žal nismo v položaju, da bi si lahko izbirali nasprotnike iz najvišjega kakovostnega razreda. Na nastop na evropskem prvenstvu smo dobro pripravljeni. Naša največja želja je, da bi ostali tudi po evropskem prvenstvu skromni, ne glede na to, kakšen rezultat bomo dosegli. Skromnost in notranja želja po dokazovanju sta nas popeljali na veliko tekmovanje. V ekipi vlada zelo dobro vzdušje, igralke so vse pripravljalno obdobje delale zelo predano. Ne obremenjujemo se z rezultatom, saj na velikem tekmovanju nastopamo prvič. Prvič se bomo srečali s takimi tekmicami in takšnim vzdušjem. Igramo v skupini smrti, kar je razvidno tudi po rezultatih na pripravljalnih tekmah naših nasprotnic. Prepričan sem, da se bomo na vsaki tekmi do konca trudili in pokazali slovenski košarkarski javnosti, da si Slovenija zasluži mesto na evropskem prvenstvu,« pravi slovenski selektor Damir Grgić.

Za Slovenijo bo na krstnem EP igrala tudi 26-letna Shanta Evans, ki je v lanski sezoni nastopala za Athlete Celje. Prav prisotnost robustne Američanke trenerskemu štabu vliva upanje, da bi lahko v Pragi presenetili in si priigrali dodatno tekmo za preboj v četrtfinale. »Na tekmah v skupinskem delu se želimo predstaviti v najboljši luči. Če nam bo to prineslo rezultat, bomo vsi v reprezentanci zelo veseli,« dodaja Maja Erkić. Poleg kapetanke in Evansove slovensko dvanajsterico sestavljajo še Rebeka Abramovič, Nika Barič, Maja Erkić, Tina Jakovina, Eva Lisec, Teja Oblak, Larisa Ocvirk, Sandra Piršič, Annamaria Prezelj, Tina Trebec in Živa Zdolšek.