Medaljo ste dobili za svoje hrabro dejanje. Bo ta kakor koli vplivala na vaše prihodnje delo?

Ne, ne bo. Vse, kar so v zvezi s primerom opisali, spada v moje delo. Policisti pomagamo ljudem. Je pa to priznanje dokaz, da delamo dobro.

V opisu dogajanja so podeljevalci medalje omenili, da so primeri družinskega nasilja najhujši primeri, s katerimi se policisti soočate. Dodali so, da je v njih pogosto prisoten alkohol, če pa ima storilec doma še skrito orožje, si grozodejstva, ki lahko sledi tej kombinaciji, nočemo niti predstavljati. Se s tem strinjate?

To je res. Za nas, policiste, je najhuje, ko so v družinsko nasilje vpleteni otroci in dojenčki, tako da se s trditvijo, da so to najhujši primeri, popolnoma strinjam.

Primer, za katerega ste dobili medaljo, je pokazal, da ste se odzvali hitro in takoj odšli na intervencijo ter tako preprečili morebitno tragedijo. Ali tako resno vzamete vsako opozorilo, povezano z družinskim nasiljem?

Vsako opozorilo resno obravnavamo, pa naj gre za družinsko nasilje ali za kakšno drugo dejanje. Vsako prijavo je treba vzeti resno. Zgolj na njeni podlagi tako ali tako ne vemo, kaj se dogaja. To izvemo šele, ko pridemo na kraj dogodka.

Takrat ste vedno pripravljeni na vse, ne glede na obvestilo, ki vas pripelje tja?

Seveda. Saj ljudje na policijo ne kličejo zato, da bi se malo pozabavali, ampak zato, ker imajo resno težavo ali pa so sami oziroma je kdo drug v nevarnosti.

Pa vas, policiste, pokličejo na pomoč dovolj zgodaj, sploh če se osredotočite na svoje izkušnje v intervencijah, povezanih z nasiljem v družini?

Zelo različno. Nekateri pokličejo hitro, drugi pa ne. Mi ljudem svetujemo, naj se ob doživljanju ali opažanju nasilja na nas obrnejo čim prej. S tem je podobno kot s prelaganjem obiska pri zdravniku. Dlje ko odlašaš, slabše je.

Policijsko delo opravljate že dolgo. Se je v tem času na področju nasilja v družini vendarle kaj spremenilo? Ali ljudje pokličejo pogosteje, hitreje, se na vas obračajo sosedje?

Kot policist delam 15 let. Po mojem opažanju se stvari spreminjajo, pokličejo nas tudi sosedje, ki zaznavajo, da se nekje nekaj dogaja. Mi ne moremo tega dela opraviti namesto vsakega posameznika, ki doživlja ali zaznava nasilje. Lahko jih k temu le spodbujamo in jim seveda pomagamo, ko nas pokličejo na pomoč.

Si poleg tega, da bi ljudje v primeru nasilja prej poiskali pomoč, kdaj želite tudi, da bi ti takrat, ko imajo opraviti s policisti, ravnali drugače?

Predvsem si želim, da ljudje ne bi ovirali policijskih postopkov. To se nam med delom pogosto dogaja. Zato svetujem vsem, naj v takšnih primerih upoštevajo napotke policistov, reševalcev, gasilcev in drugih, ki na kraju dogodka opravljamo svoje delo.