V zadnjem času iz številnih držav poročajo o povečanem številu okužb z virusom hepatitisa A. Tveganje za okužbo je visoko pri potovanju v države s slabšimi higienskimi in sanitarnimi razmerami, vendar pa je zaradi obsežnega pojavljanja virusa v razvitih državah tveganje za okužbo zdaj povečano tudi pri potovanju po Evropi.

Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potnikom svetujejo varnostne ukrepe ter cepljenje proti hepatitisu A, ki je najučinkovitejša zaščita. Za dolgotrajno zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva, zaščita pa se vzpostaviti že v nekaj tednih po prvem cepljenju.

O primerih hepatitisa A poročajo iz ZDA in Čila, pa tudi številnih evropskih držav: Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Irske, Italije, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Slovenije, Španije, Švedske in Velike Britanije. V zadnjem letu je bilo potrjenih več kot 1500 primerov te bolezni. Večina zdaj obolelih oseb ni potovala v države z običajno visokim pojavljanjem hepatitisa A.

Epidemiolog Zoran Simonovič z NIJZ je pojasnil, da se v manj razvitih delih sveta prebivalci s tem virusom okužijo v otroštvu ali zgodnji odrasli dobi in ostanejo zaščiteni pred ponovno okužbo vse življenje. V Sloveniji in drugih razvitih deželah pa velika večina prebivalcev, še posebej mlajših od 50 let, ne pride v stik z virusom hepatitisa A, zato so za okužbo dovzetni.

Hepatitis A je virusno obolenje jeter, ki ga imenujejo tudi nalezljiva zlatenica. Bolezenski znaki se pojavijo v 15 do 50 dneh po okužbi. Bolezenski znaki in resnost bolezni so odvisni od starosti okužene osebe. Če se z virusom okužijo odrasle osebe, večinoma zbolijo za zlatenico, pri starejših od 50 let in pri imunsko oslabelih osebah pa se bolezen lahko končna tudi s smrtjo. Okužene osebe lahko izločajo viruse z blatom že 10 dni pred pojavom bolezenskih znakov, ko še nimajo težav, in nato še nekaj dni po pojavu zlatenice. Običajno se z virusom hepatitisa A okužijo z zaužitjem okužene hrane ali vode ali ob neposrednem prenosu virusa z okužene osebe na zdravo osebo. Tveganje za okužbo je večje pri popotnikih, uživalcih mamil in moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, so sporočili z NIJZ. lo