Donald Trump in nekdanji mehiški predsednik Vicente Fox Quesada imata več skupnega, kot se zdi. Oba sta v politiko prišla iz poslovnih vod. Z majhno razliko, da je Quesada delal za ameriško podjetje, saj je bil 46 let uslužbenec Coca-Cole, nazadnje direktor celotne južnoameriške podružnice. Tako Trump kot Quesada sta znana po svojevrstnem načinu komuniciranja in brezkompromisnih izjavah. Ko je kot mehiški predsednik leta 2005 obiskal Teksas, je denimo dejal, da »delavni Mehičani v ZDA opravljajo dela, ki jih nočejo opravljati niti temnopolti Američani«.

A bolj kot to ju druži neizmerna strast do tvitanja. A ponovno je tu majhna razlika: Trump tvita bolj ali manj velike politične neumnosti, Quesada pa se najraje norčuje iz Trumpa. Pravzaprav je to njegova misija na twitterju: »Predan sem temu, da bom Trumpova senca, vse dokler bo v politiki.« Njegovi tviti na Trumpov račun so iskrivi. Ko je bil denimo v Španiji, je sporočil: »V španskem Santanderju sem iskal Trumpovega oboževalca – nič, nikogar, samo pokemoni. Tudi tu nisi dobrodošel.«

Quesada je do Trumpa popolnoma neizprosen. Na CNN ga je ozmerjal za »popolnoma neumnega«, na ulicah Los Angelesa se je udeležil zabave, na kateri je raztreščil pinato v obliki Trumpa in ob tem tvitnil, da je bila »popolnoma prazna, tako kot Trump, ki nima niti možganov«. Pred dnevi je tvitnil, da je »Trumpovo predsednikovanje boljše kot resničnostna televizija, saj ga gleda ves svet – če ga nehamo gledati, bo mogoče tudi on nehal«.

Še več všečkov, kaj všečkov, svetovno slavo pa si je pridobil, ko je začel oznako #FuckingWall, seveda o zidu, ki ga želi Trump zgraditi na meji med ZDA in Mehiko, na katerem je tudi posnetek njegovega nagovora Trumpu: »Mehika ne bo plačala za j..... zid. Donald, pod nobenimi pogoji ne bomo plačali za neumen, nepotreben in rasističen zid. Za zid, ki ga lahko preplezaš z lestvijo za 25 dolarjev, boš plačal 25 milijard. Za ta denar bi lahko celemu planetu zagotovil čisto vodo vsaj za tri leta ali pa plačal fakulteto 250.000 študentom.« Posnetek si je ogledalo 35 milijonov ljudi. Kajti Quesada ima tisto, kar si Trump le želi: karizmo. Njun tvitarski dvoboj bo v prihodnosti gotovo še zabaven.