Zadnji dogodki izjavo spoštovane gospe žal postavljajo pod vprašaj. Recimo Kemis pod pokroviteljstvom koncerna Gorenje je lep primer, da njena izjava ne drži vode. Pred nekaj leti je Uroš Macerl bojeval veliko bitko s koncernom, ki proizvaja cement in je nameraval tudi sežigati odpadke. Bitka je bila težka, saj so državne institucije požegnale okoljsko primernost take proizvodnje in samo vztrajnosti Uroša Macerla se moramo zahvaliti, da do tega ni prišlo. Tudi TEŠ 6 je lep primer zavajanja javnosti, tako glede zalog premoga kot okoljske primernosti objekta. Drugi tir je zavajanje v nastajanju, upam, da bo zahteva po referendumu uspela.

Takih in podobnih primerov v Sloveniji je preveč, da bi jih našteval. A tudi v svetu je tega ogromno. Zdaj curljajo podatki o početju podjetja Apple, ki v državah, kjer ima proizvodnjo, krši vse mogoče zakone, tako okoljske kot delovne. Poznamo primer koncerna Monsanto, ki proizvaja strupene pripravke, ki jih je poskušal s pomočjo TTIP legalizirati v EU. V Nemčiji se je proslavil Volkswagen, ki je načrtno goljufal pri prodaji dizelskih motorjev. Američani so ga pri tem ujeli, plačati bo moral veliko kazen. Lastniki teh avtomobilov v EU in drugih državah se lahko obrišejo pod nosom za kakršno koli odškodnino.

Žal imajo multinacionalke pri svojem početju in goljufanju podporo oblasti. Denar je preveč vabljiv, korupcija pa skoraj legalizirana.

Še en vidik, ki dokazuje koruptnost pri vsiljevanju Magne, je podatek o tem, da imamo v Sloveniji skoraj 25.000 hektarjev zaraščenih kmetijskih zemljišč. A Magna v navezi z državo hoče postaviti lakirnico na kakovostnem zemljišču, če pa to ne bi šlo, pa posekati veliko dreves v gozdu. Razlog je lahko samo en: množica tistih, ki so podpisovali podporo Magni, so lastniki predvidenih zemljišč in bi radi na ta račun mastno zaslužili. Podobno kot je bilo pri umeščanju avtoceste pri Trebnjem. Zato razumem žolčno reakcijo ministra Počivalška, da »močvirniki iz Ljubljane« minirajo delovna mesta.

Velik problem je tudi nezaupanje državljanov tako v politiko, vlado kot multinacionalke. Prevečkrat so nas peljali žejne čez vodo. Da gre tudi pri Magni za zavajanje, je pokazala TV-debata, kjer je bil govor o 3000 delovnih mestih, na koncu pa 400 in še to postopoma. Dejstvo je, da je delovnih mest čedalje manj oziroma jih je težko pridobiti. A to ne more biti alibi za škodljivo ravnanje z okoljem in ljudmi.

Želim tudi poudariti, da je dobrih primerov ravnanja multinacionalk več kot slabih. In da resnično pazljivo delajo z okoljem in z ljudmi. A ves njihov trud zlahka podirajo katastrofalne posledice slabe prakse multinacionalk.

Zelo verjetno bo do takih razhajanj še prihajalo. Zaradi tega bodo onemogočeni tudi dobri projekti. Edina rešitev pri nas je sprememba volilnega sistema, ki bo zmanjšala vpliv političnih strank in s tem onemogočala legalizirano korupcijo, kar bi dobro vplivalo na zaupanje državljanov.

Zdravko Petrič, Kostanjevica na Krki