Nekdanji nogometaš David Beckham bo najverjetneje moral plačati del 700 milijonov funtov visokega davčne računa, ki mu ga bo izstavila britanska davkarija. Beckham je le eden od 1400 vlagateljev sheme Ingenious, ki jih bo doletelo dodatno plačilo davkov. In še zdaleč ni edini športnik – v isto shemo sta vlagala tudi Gary Lineker in Wayne Rooney. Shema je obljubljala velike dobičke z vlaganjem v produkcijo filmov, kot sta Avatar in Pijevo življenje, hkrati pa davčne olajšave. Toda britansko sodišče je pretekli teden razsodilo, da v vlaganju v shemo ni šlo za zakonito investiranje, temveč za zavestno izogibanje plačilu davkov, zato naložb ne bodo priznali kot olajšave. Tako so vlagateljem izdali visok davčni račun za razliko.

Beckham je le eden od množice športnikov, ki so prišli navzkriž z davkarijo. Časi, ko so se profesionalni športniki preselili v Monako in imeli mir pred davki, so že zdavnaj minili, ukane, ki jih uporabljajo za utajo davkov, pa so vse bolj zapletene. Zdaj so izjemno priljubljena podjetja v davčno ugodnih državah, zaradi česar se je kar nekaj športnikov pojavilo tudi v panamskih dokumentih. Trenutno skorajda ni vrhunskega nogometaša, ki ne bi imel takih ali drugačnih zapletov z davkarijo, posebno če igra v Španiji. Tako je bil davčne utaje že kriv Lionel Messi, trenutno preiskujejo tudi Ronalda, Joseja Mourinha, Xabija Alonsa, Luko Modrića, Neymarja… Tako je direktor Reala Madrid Jose Angel Sanchez pred dnevi pozval špansko vlado, naj zaradi konkurenčnosti španskega nogometa ponovno uvede tako imenovani Beckhamov zakon. Tega so sprejeli leta 2005 in je tujcem omogočal, da so si izbrali, ali jih bodo v Španiji obdavčili kot rezidente ali nerezidente, kar je pomenilo manj visokih španskih davkov. Po Beckhamu se imenuje, ker mnogi namigujejo na to, da je španska vlada tedaj zakon sprejela prav zaradi slavnega nogometaša, ki se je preselil v Madrid k Realu.

Pozabljivi tenisači in boksarji

Vprašanje pa je, ali bi res le zakon z davčnimi olajšavami rešil zapleten odnos vrhunskih športnikov in davkarije. Zdi se namreč, da si finančni svetovalci športnikov nenehno izmišljajo nove načine, kako ohraniti čim večji kos denarja svojih strank. Nekateri med njimi pa se zapletejo v davčne mreže. Tako bo denimo boksarski prvak Mike Tyson do konca življenja plačeval dolg ameriški davkariji, ki ji je dolžan še dva milijona dolarjev. To je le delček dolga, saj so mu večino od 23 milijonov dolarjev utajenih davkov leta 2005 zaradi bankrota izbrisali.

V Nemčiji sta se v spor z davkarijo zapletla dva teniška zvezdnika. Boris Becker je moral leta 2002 plačati dva milijona evrov davkov, ki jih je pozabil plačati v letih od 1991 do 1993. Poleg tega je bil obsojen na dve leti pogojne zaporne kazni. V zapor pa je zaradi davčne utaje za tri leta odšel oče Steffi Graf, ki je zaslužek svoje hčere vplačeval na fiktivne račune v tujini in s tem nemško davkarijo oškodoval za 12 milijonov nemških mark.

Največji športni davčni dolžnik pa je verjetno filipinski boksar Manny Pacquiao. Filipinska davkarija mu je naložila plačilo 50 milijonov dolarjev utajenega davka. Boksar je tedaj na sodišču predložil dokaze o tem, da je davek plačal v Ameriki. Toda pred štirimi leti je filipinsko sodišče zavrnilo dokaze o ameriškem plačilu davka, češ da so neenakovredni, in mu poleg 50 milijonov naložilo še 18 milijonov dolarjev plačila. Zdaj, ko je Pacquiao poslanec v filipinskem parlamentu, si pospešeno prizadeva za to, da bi poravnal dolg. Morebiti tudi zato, ker mu je davkarija blokirala vse premoženje, a ne le njegovo, tudi premoženje njegove mame.