Na okrajnem sodišču v Kamniku se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu komandirju domžalske policijske postaje Božidarju Fekonji. Ta vse obtožbe zanika. Tožilstvo mu očita, da je v različnih obdobjih med letoma 2008 in 2014, ko se je upokojil, šikaniral dvanajst podrejenih. Med domnevnimi oškodovanci so štirje policisti ter osem policistk in administratork. Tožilstvo mu očita dvanajst kaznivih dejanj šikaniranja na delovnem mestu, za katera je predpisana kazen do treh let zapora.

Podatki naj bi bili v telefonu

Danes sta pričali dve domnevni oškodovanki. Prva, ki je stopila pred sodnico, je Fekonji očitala spolno nadlegovanje, tako verbalno kakor tudi fizično. Natančno je opisala več dogodkov, ko naj bi jo tedaj njen nadrejeni z opolzkostmi skušal spraviti med rjuhe, opisala pa je tudi dogodek, ko naj bi pri tem uporabil fizično silo (dotikanje z roko in jezikom), a ga je vedno zavrnila. Pravi, da je vse to počel, ko drugih sodelavcev ni bilo v isti sobi ali pa so bili obrnjeni stran, da na primer prostaških gest niso mogli videti. O nekaterih dogodkih je obvestila sodelavce. Trdi, da ji je pošiljal opolzka sporočila SMS. Telefon, v katerem naj bi bila ta sporočila shranjena, ne deluje, zato ga ne uporablja več. A je dejala, da je s pomočjo strokovnjakov te podatke mogoče pridobiti, zato bo telefon, ki ga ima doma, predložila sodišču.

Fekonji očita, da je nanjo večkrat vpil, tudi pred sodelavci. Opisala je številne podrobnosti, tudi takšne, ki močno posegajo v njeno zasebnost. V solzah je povedala, da je dogajanje v službi med januarjem 2009 in avgustom 2014, za kar naj bi bil odgovoren Fekonja, vplivalo na njeno počutje, zdravje in zasebno življenje. Počutila se je ponižano, živela je v strahu, bala se je za službo, zato dolgo časa ni uporabila pravnih sredstev, kaj preživlja, pa si ni upala povedati najbližjim.

Nekdanjega komandirja se še vedno boji

Dejala je, da se Fekonje še vedno boji, čeprav je ta zdaj v pokoju. Tudi to, da sta bila skupaj v sodni dvorani, ji je bilo neprijetno. Iz njenega pričanja je bilo razbrati, da odnosi med zaposlenimi na domžalski policijski postaji niso bili najboljši. Dejala je, da so odnosi precej boljši, odkar je Fekonja v pokoju. »Včasih me je bilo strah iti v službo, zdaj pa spet z veseljem hodim na delo,« je dejala.

Fekonja je vse njene navedbe zanikal. V solzah je dejal, da so mu te laži uničile družino in da česa takega, kar mu očita, ne bi nikoli storil. »Nikakor si ne bi dovolil, da bi imel kaj z njo. Kot moškega bi me bilo sram, če bi storil kaj takšnega. Res sem prizadet zaradi tega,« je med drugim dejal. Tudi sam ji je postavil nekaj vprašanj o pogovorih, ki sta jih imela med službenim časom, a se pri opisu dogodkov nista strinjala skoraj o ničemer.