Na vrtu otroškega oddelka Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča je pred dnevi dišalo in prekipevalo od otroške razigranosti. Seveda, saj so na Dnevu za boljši korak otroci z oddelka navdušeno pripravljali hrano za piknik in preizkušali prave športne korake v družbi najboljših slovenskih športnikov. Kot so zatrdili skoraj v en glas – niso kuhali navadnih dobrot in niso vadili navadnih korakov, ki so drugim samoumevni, ampak korake, ki pomenijo srečo, veselje, zadovoljstvo, izziv, bolečino, ponos, solze in smeh…

Korak kot topel objem

Najbolj slikovito je pomen korakov ujela v pesmico Koraki kot topel objem enajstletna Neža, ki je zaradi zapletov po srčni operaciji v Soči že pol leta. »Moji koraki so mogočnejši in vse odločnejši, moje korake drži moja glava in jih uravnava, ko me premetava,« je recitirala svojo pesem mlada pesnica in nadaljevala, da so lahko koraki, ki šepetajo pesem tvojih misli, preprosti kot veseljaki, ter končala z mislijo, da je treba biti za vsak korak potrpežljiv in hvaležen, saj so vsi pomembni za življenje in hrepenenje.

Koliko potrpljenja in vztrajnosti je potrebnega za korake otrok, katerih hoja je otežena, šibka ali je sami ne zmorejo, je povedal desetletni Matic, ki je tudi prvi preizkusil novo napravo za vajo hoje Innowalk Pro Medium. Matic na krajše in srednje razdalje že hodi brez pripomočkov. Ker pa njegov korak še ni optimalen in je treba že pridobljeno mišično moč sproti vzdrževati, bo na novi napravi, ki so jo rehabilitacijskemu centru podarili v Skupini Sij, pridno vadil še naprej, se je postavil. »Brez prizadevnih staršev, vseh zaposlenih na oddelku in dobrosrčnosti donatorjev, ki nam omogočajo nakup najsodobnejših naprav, bi bil lahko morda za vse življenje priklenjen na invalidski voziček,« je poudarila fizioterapevtka Irena Vrečar.

Vodja oddelka za rehabilitacijo otrok URI Soča dr. Katja Groleger Sršen je povedala, da so sponzorja, ki jim je lani podaril napravo za vajo hoje za manjše otroke, letos prosili še za takšno napravo za večje otroke, da bodo lahko tudi ti nadaljevali vaje. Zagotovila je, da bo tudi ta naprava zasedena stoodstotno. Z vajami na tej napravi podaljšujejo čas standardnega fizioterapevtskega programa. V vadbo, ki obsega motorizirano ponavljanje korakov gibanja v pokončnem položaju, vsak dan vključijo od 25 do 30 otrok, pri vadbi pa jim pomaga sedem fizioterapevtk. Otroci na napravi zelo radi vadijo, saj imajo občutek, da sami hodijo; nekateri vztrajajo 20, drugi 30 minut.

Skupaj s športniki

Na Dnevu za boljši korak so otrokom pokazali poti do še boljših in trdnejših korakov tudi uspešni slovenski športniki. Skozi igro in zabavne preizkuse so jim te možnosti kazali telovadca Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj, atletinja Maja Mihalinec in rokometašica Anja Frešer. Otroci so z njimi spoznavali, koliko truda in volje je treba vložiti v uspeh. Pri tem so streljali na gol in v cilj metali majhne rakete vorteks ter se spoprijeli tudi s koraki, ki jih mora vsak opravljati pri vsakodnevnih opravilih, ki prav tako zahtevajo veliko volje in spretnosti. Sami so pripravili sadna nabodala in zelenjavo za piknik ter tudi s tem naredili nekaj korakov v še večjo samostojnost. Za še večjo sproščenost pa sta poskrbela mlada slovenska pevca Ditka in Sten Viler, s katerima so otroci tudi zapeli.

Mitja Petkovšek, ki se je trudil z njimi narediti okusna in umetniško obarvana sadno-zelenjavna nabodala, ni skrival navdušenja, da se je lahko znova družil z otroki na rehabilitaciji, ki jim noben korak ni samoumeven in se morajo pogosto za vsakega posebej potruditi bolj kot vrhunski športniki. »Že kot mlademu športniku so mi prav ti junaki odprli oči in utrdili zavedanje, da izzivi in koraki, ki sem jih moral narediti v svojem življenju, v primerjavi z njihovimi sploh niso bili tako zahtevni. Zato sem hvaležen za vsako priložnost, ko se lahko družim in veselim skupaj z njimi.«

Koliko odrekanja je potrebnega za večini samoumevne korake, sta povedala tudi enajstletni Marko in njegova babica Jožica iz Suhorja pri Metliki. Zaradi blage cerebralne paralize je Marko v Soči na rehabilitaciji že petič in vedno ostane po štiri tedne. Marko je dodal, da obiskuje v Soči tudi šolo, kjer pa so vsi bolj prijazni kot v pravi šoli.

Mag. Robert Cugelj se je ob donaciji Skupine Sij, ki obsega napravo za hojo in prenosni spirometer v skupni vrednosti 42.000 evrov, dolgoletnemu partnerju, ki izboljšuje pogoje za rehabilitacijo mladih pacientov, prisrčno zahvalil. Andrej Zubicki, predsednik uprave Skupine Sij, pa je napovedal, da bodo imeli potrebe mladih pacientov v mislih tudi v prihodnjih letih.