Pri projektu je sodelovalo več kot 85 vrtcev ter osnovnih in srednjih šol, ki so se spopadli z vprašanji, kako zmanjšati količine zavržene hrane, saj v Sloveniji letno zavržemo okoli 80 kilogramov hrane na osebo. V okviru projekta je potekal tudi natečaj Reciklirana kuharija. Kar 20 slovenskih šol in vrtcev je prispevalo več kot 80 receptov, ki so jih ustvarili iz ostankov drugih obrokov. Recept za najboljšo reciklirano jed so med vrtci zasnovali v Vrtcu Antona Medveda Kamnik, kjer so pripravili jabolčne cmoke.
Hrana ni odpadek
Zaključnega dogodka projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in Lidl Slovenija, se je na gradu Jable pri Mengšu udeležilo tudi okrog sto otrok in mladostnikov iz najbolje uvrščenih vrtcev in šol, ki so z navdušenjem povedali, česa vsega so se pri projektu naučili, in svetovali, kako bi se lahko vsi skupaj potrudili, da bi zavrgli manj hrane.

Fotografija je simbolična. (Foto: Marko PIGAC/MP PRODUKCIJA)