»Dirke se zelo veselim in bom dal vse od sebe. Nisem slab, iskreno pa bi si želel drugačne priprave na dirko, predvsem psihološke. Imam težave z očesom in v bistvu naj ne bi treniral, pa sem vseeno,« Jure Golčer čaka jutrišnji začetek 24. kolesarske dirke Po Sloveniji. Po besedah najboljšega kolesarja v zgodovini dirke bo letošnja izvedba, njegova trinajsta pri devetintridesetih letih, nekaj posebnega. Z nizom sprememb in preskokom na višjo raven bo štiridnevni boj na cesti (655 kilometrov) dobil drugačno razsežnost. Z zagotovitvijo televizijskega prenosa s špansko produkcijo in dogovorom s televizijsko mrežo Eurosport, kar je stalo dodatnih 600.000 evrov, bo omogočen šesturni ogled dirke in dežele 200-milijonski množici gledalcev po svetu. S tem pa se je povečal tudi interes med vsemi partnerji v projektu, z Adria Mobilom in sodelujočimi 19 ekipami na čelu. Cestno kolesarstvo pač v osnovi poganjajo le sponzorji.

Zmagovalcu replika 5200 let starega kolesa

Dodatna draž je preoblikovana podoba dirke z večpomenskim sloganom »boj za zeleno«. Po letu 2012, ko ni uspel poskus z modro majico, bo lov na rumeno majico zamenjal lov na zeleno. Veliko simbolike bo tudi pri nagradah. Etapni zmagovalci v Kočevju, Ljubljani, na Rogli in v Novem mestu bodo prejeli lovorike s simboli kočevskega medveda, ljubljanskega zmaja, novomeške situle. Najboljši v skupnem seštevku pa bo dobil repliko 5200 let starega lesenega kolesa, najstarejše svetovne najdbe z Barja.

Povečan interes je mogoče opaziti tudi pri sodelujočih ekipah s petimi elitnimi moštvi WolrdToura, kjer tekmuje tudi šesterica Slovencev. Jan Polanc, junak Gira z Etne, je na čelu UAE Emirates (nekdanji Lampre) in eden glavnih favoritov za visoko skupno razvrstitev, ki bo najverjetneje odločena v sobotni kraljevski etapi Celje–Rogla. Tu še posebej izstopa ekipa Bora-Hansgrohe s Poljakom Rafaelom Majko, kraljem gora na lanskem francoskem Touru in bronastim z olimpijskih iger. Je med tistimi, ki so Slovenijo izbrali za pripravo na francoski Tour. Kot tudi največji zvezdnik sprinterskih zaključkov Mark Cavendish. Zmagovalec 48 etapnih zmag na velikih tritedenskih dirkah, kar 30 na Touru, se po preboleli zahrbtni mononukleozi vrača v tekmovalno karavano. Njegova Dimenzion Data prihaja v najmočnejši sprinterski zasedbi.

Etapno zmago imata le Jure Golčer in Borut Božič

Poseben izziv bo Tour of Slovenia, kot je angleško ime dirke, tudi za avstralsko ekipo Orica Scott z Lukom Mezgecem. Četrta ekipa na svetovnih lestvicah je imela doslej v Sloveniji na štirih izvedbah v lovu na etapne zmage kar tretjinski uspeh (pet zmag od 16) in je daleč najuspešnejša ekipa v zadnjem obdobju v Sloveniji. Luka Mezgec ima še toliko večji motiv, saj zmage kot večina slovenskih kolesarjev še nima. Za člane Adrie Mobila, Roga Ljubljana, Amplatza – BMC (Korošec, Mugerli) in slovenske reprezentance bo na domačih cestah uspeh že uvrstitev med deseterico. Z etapno zmago se doslej lahko pohvalita le Golčer, lani skupno peti, in Borut Božič, ki je dvakrat zmagal že pred enajstimi leti.

Izkušeni Idrijec bo na cesti poveljeval 'slovenski' zasedbi Bahrain Merida, v kateri bodo tudi Luka Pibernik, David Per in Domen Novak. V ravninski etapi se bo vse vrtelo okoli zvezdnika Sonnya Colbrellija. V spremljevalnem avtomobilu bo seveda glavni športni direktor Gorazd Štangelj. »Seveda bi želeli zmagati vsaj na eni etapi s Colbrellijem, a še bolj pomembna je priprava na dirko. Novak se bo boril za belo majico najboljšega mladega kolesarja in uvrstitev med najboljšo peterico v skupnem seštevku,« je želje pred začetkom v Kopru povzel Štangelj, leta 1993 zmagovalec prve etape dirke Po Sloveniji.