Dan slovenskih planinskih doživetij 2017 bo v soboto, 17. junija, v Domu pod Storžičem, skupaj s partnerji pa ga pripravljajo Planinska zveza Slovenije (PZS), Planinsko društvo Tržič in Občina Tržič. Planinci bodo lahko za pot do Doma pod Storžičem izbirali med več planinskimi in turnokolesarskimi izleti iz Tržiča ali Grahovš, doživetjem naproti pa se seveda lahko podajo tudi sami. Pri planinski koči bo prizorišče doživetij za mlade in odrasle planince – od plezanja na plezalni steni v družbi nekdanjega državnega prvaka Jureta Bečana, ustvarjalnih delavnic Očistimo naše gore in geolova na zaklad do spoznavanja zaščitenih gorskih rastlin skozi opazovanje in pobarvanke, pa tudi na naravoslovno-fotografskem pohodu v okolici doma.

Obeta se še hitrostno ločevanje odpadkov, športno-zabavni poligon za odrasle, poleg tega bodo svoje delo, opremo in kakšen zanimiv izziv predstavili tudi gorski reševalci iz Društva GRS Tržič, na stojnicah bo mogoče najti planinske zemljevide, vodnike, opremo, Planinski vestnik, predstavljali se bodo planinska zveza in lokalna društva. Ta dan se velja ustaviti tudi v Tržiču in raziskati skrite kotičke srednjeveškega mesta. Osrednjo prireditev bosta zaznamovala glasba in slavnostni sprevod praporščakov, dišalo bo po planinskih dobrotah, prireditev pa se bo sklenila s planinsko zabavo z ansamblom Zarja.

Pohodi in kolesarske ture

V soboto zjutraj boste lahko izbirali med štirimi planinskimi pohodi do Doma pod Storžičem po nezahtevnih in označenih poteh in pod vodstvom vodnikov PZS. Iz Tržiča bo tura čez Kriško goro in Tolsti vrh, iz Grahovš pa po treh različnih poteh: mimo kmetije Rekar, čez Konjščico in Belo peč in čez Veliki Javornik. Na izhodiščih boste lahko prevzeli tudi vrečko za smeti Očistimo naše gore.

Turni kolesarji boste lahko izbirali med lahkimi in srednje zahtevnimi izleti do Doma pod Storžičem pod vodstvom turnokolesarskih vodnikov PZS. Prva tura bo potekala skozi Medvoje in čez planino Javornik, druga čez planino Konjščica, tretja pa po makadamski cesti do koče. Izhodišče za vse tri izlete je parkirišče pred BPT Tržič.

V Domu pod Storžičem bo za pet evrov na voljo tudi planinska malica. Prireditev bo v vsakem vremenu, na prireditvenem prostoru bo postavljen tudi velik šotor.