Dolgoletni senator iz Alabame in zdaj pravosodni minister Jeff Sesions se je zaradi dveh srečanj z ruskim veleposlanikom v ZDA pred predsedniškimi volitvami izločil iz preiskave o moskovskih povezavah s sedanjo Trumpovo administracijo, po zaslišanju bivšega direktorja FBI Jamesa Comeyja pred senatnim odborom za obveščevalne zadeve pa se je odločil, da pred njim poda še svoje videnje dogajanja. Comey je namreč prejšnji teden v javnem delu pričevanja o svojih srečanjih z Donaldom Trumpom dejal, da je Sessionsa prosil, naj v prihodnje predsedniku prepreči pogovore z njim na štiri oči. Sessionsa je Trump odslovil na pogovoru s Comeyjem v Ovalni pisarni Bele hiše, o katerem dajeta predsednik in odstavljeni direktor FBI različne interpretacije. Slednji je razumel, da Trump zahteva prekinitev preiskave o »dobrem možu« Michaelu Flynnu, ki je bil le mesec dni njegov svetovalec za nacionalno varnost in se je moral zaradi zatajenih stikov z ruskim veleposlanikom posloviti, predsednik pa vehementno zagotavlja, da mu kaj takega ni prišlo na misel.

Posnetkov menda ni

Sessions kaj bistvenega v zvezi s tem ni mogel razjasniti, pravo naravo Comeyjevega pogovora s Trumpom, ki naj bi si ga prvi vestno zabeležil, bi pokazali njegovi posnetki. Ameriški predsednik je prejšnji teden namignil, da bi ti lahko obstajali, tajna služba pa je v ponedeljek sporočila, da jih nima. Tajna služba ZDA, ki varuje predsednika, je snemala pogovore v času Johna Kennedyja in Richarda Nixona, ko so odigrali glavno vlogo v aferi Watergate, zdaj pa je na zahtevo Wall Street Journala odgovorila, da tega ne počne pri Trumpu.

Ali tonski zapisi vendarle obstajajo, bo skušal ugotoviti tudi posebni tožilec Robert Mueller, ki vodi preiskavo domnevnih povezav med Trumpovo kampanjo in Rusi, ki so se vpletali v ameriške volitve. V ameriških medijih so se že pojavile trditve, da se ga skuša Trump otresti prek namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina, ki ima zaradi Sessionsove izločitve iz preiskave edini pristojnost, da to stori. Rosenstein je na te namige danes odgovarjal senatnemu odboru in jih zavrnil z izjavo, da bo imel Mueller popolno neodvisnost pri preiskavi ter da velja na govorice o njegovi odstavitvi pozabiti.

Ruska afera je povsem okupirala Washington in Trumpovo administracijo, ki se je v ponedeljek prvič sestala v polni ministrski sestavi. Že sam predsednik se je pohvalil, da je v prvih petih mesecih dosegel več kot drugi pred njim, s podobno hvalo pa so nadaljevali člani kabineta, čeprav iz bele hiše v medije curljajo informacije o notranjih prepirih med osebjem. Za dodatne Trumpove težave pa sta poskrbela še pravosodna ministra Maryland in distrikta Washington, ki sta proti njemu vložila tožbo zaradi neustavnega bogatenja na položaju in zahtevala vpogled v njegove davčne napovedi, ki jih skrbno skriva.