Poletna planinska sezona, ki se je včasih začenjala konec junija, se vse bolj pomika v pomlad. Temu se prilagajajo tudi v Planinski zvezi Slovenije in vrata koč odprejo kmalu po tem, ko to omogočajo vremenske razmere. Tako je po besedah Janka Rabiča, načelnika gospodarske komisije pri Planinski zvezi Slovenije, trenutno odprtih že 161 gorskih koč in zavetišč. Preostalih 20 koč od skupno 181 pa bo svoja vrata odprlo v prihajajočem koncu tedna. »Zaprt ostaja le Dom Petra Skalarja na Kaninu, ki ga prenavljajo in bo svoja vrata planincem odprl šele naslednjo sezono,« opozarja Rabič.

Če vas ne bo, prekličite rezervacijo!

»Pred pohodom v gore se prepričajte, ali je gorska koča ob poti odprta,« pravi strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi. Od tega je namreč odvisna tudi zaloga hrane in pijače, ki jo je treba vzeti na pohod. Ažurno osvežene podatke o odprtosti planinskih koč lahko planinci preverijo na spletni strani Planinske zveze Slovenije na naslovu www.pzs.si/koce.php. Rabič je priporočil, naj si planinci za spanje v planinski koči predhodno uredijo rezervacijo prenočišča, in ob tem opozoril, naj tisti z rezervacijo, ki ne bodo prišli prespat v kočo, o tem pravočasno obvestijo osebje. V Planinski zvezi Slovenije pa ob tem dodajajo, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljajo posteljnino, ki jo prinesejo s seboj.

Ob vse večjem obisku gora pa je vse več gneče v gorskih kočah tudi podnevi, ko pa med planinci sem in tja zavlada tud nezadovoljstvo s komunikacijo ali storitvijo oskrbnikov in njihovih sodelavcev. »Tretje leto vodim gospodarsko komisijo. Prvo leto je bilo tovrstnih pritožb na naš naslov veliko, drugo leto manj, zdaj pa se trudimo, da bi se približali odsotnosti pritožb,« pravi Rabič. Za to so na pomoč poklicali tudi strokovnjake s področja dela z ljudmi na področju turizma.

Planinska zveza Slovenije je tako letos že drugo leto zapored v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled izvedla seminar za oskrbnike in preostalo osebje v planinskih kočah. »Usposabljanja se je doslej udeležilo že okoli sto oskrbnikov oziroma njihovih sodelavcev v kočah. Z njim želimo povečati kakovost ponudbe v kočah in zadovoljstvo pri obiskovalcih,« dodaja načelnik gospodarske komisije.

Marsikateri planinec ima v koči preveč mestne zahteve

Kot še dodaja Rabič, v Planinski zvezi Slovenije resno vzamejo vsa opozorila planincev, ki jim jih pošljejo pisno ali pa neprimerne razmere ali dogodke v kočah opišejo na katerem od številnih planinskih forumov. »V takšnih primerih takoj ukrepamo. Ugotovimo, kaj se je dogajalo in zakaj, ter želimo preprečiti, da bi do nezadovoljstva prišlo ponovno.« Razumevanje, da je v gorah mnogo stvari drugačnih kot v dolini, je po njegovem pomembno tako pri obiskovalcih kot pri oskrbnikih. Medtem ko ima marsikateri planinec v gorski koči povsem mestne zahteve, povezane denimo s ponudbo in postrežbo, pa se tudi med oskrbniki najdejo takšni, ki so pred prevzemom tega odgovornega posla menili, da bodo tudi sredi poletja po opravljenem 8-urnem delovniku lahko uživali v prostočasovnih dejavnostih, kar pa jim ob polni koči obiskovalcev pogosto ne uspe.