Špelo Čadež je k sodelovanju pozvala londonska agencija, ki je videla njen animirani film Boles, ko je iskala kandidate za povzetek serije v lutkovni tehniki. »Želeli so, da predstavimo svojo zamisel, tako da je šlo za natečaj, na katerem smo zmagali,« je povedala Čadežova.

Povedali so ji, katere dogodke iz preteklih štirih sezon želijo izpostaviti. Ker serija močno temelji na dialogu, lutkovni povzetek pa so želeli brez njega, je bil velik izziv, kako »izvleček« vizualno uprizoriti. V mesecu in pol so morali izdelati lutke in scenografije, ki so morale biti podobne tistim iz serije.

Nastal je skoraj štiriminutni lutkovni povzetek iz serije, naslovljen Orange is The New Black: Unraveled. Producentka je bila Tina Smrekar, Špela Boles je režirala ter podpisala likovno podobo in izdelavo lutk, lutke sta izdelala še Žiga Lebar in Polona Černe. Za kamero je stal Mitja Ličen, animatorja sta bila Darja Menart in Leon Vidmar, Ana Lazovski pa je prispevala lasulje.

Večina oboževalcev, za katere je bil povzetek mišljen, je navdušenih, v lutkah prepoznajo celo posamezne igralce, je še povedala Čadežova.

Za animirani film Nočna ptica prejela glavno nagrado

Konec tedna je umetnica prejela glavno nagrado na zagrebškem festivalu animiranega filma Animafest za kratek animirani film Nočna ptica. To je za Nočno ptico druga glavna festivalska nagrada, pred tem jo je dobila na Nizozemskem festivalu animiranega filma HAFF, film pa je prejel tudi več drugih nagrad in bil predvajan na več kot 50 festivalih.

Slovenija ima prvega kandidata za nominacijo oskarjev 2018

Ker je Animafest na seznamu izbranih festivalov, katerih zmagovalci so neposredno uvrščeni med kandidate za nominacijo za oskarja, ima Slovenija zdaj prvega kandidata v kategoriji animiranega filma.