Zgodovinsko prvo tekmo na evropskih prvenstvih bo Slovenija odigrala v petek zvečer proti eni od najboljših reprezentanc na svetu Franciji. Francozinje so evropske podprvakinje z zadnjih dveh eurobasket prvenstev. V soboto sledi tekma z nekoliko lažjimi nasprotnicami iz Grčije, po dnevu premora pa v ponedeljek še tekma s Srbijo, za katero igrajo aktualne evropske prvakinje.

Slovenska dekleta so se na pot odpravila dobre volje, saj se zavedajo, da so enomesečne priprave opravile uspešno in prikazale nekaj vrhunskih predstav. Slovenija je od osmih prijateljskih tekem izgubila le zadnji dve proti Črni gori, vmes pa je med drugim dvakrat premagala četrtouvrščeno ekipo z zadnjega svetovnega prvenstva Turčijo ter močno Poljsko.

»Priprave so bile odlične, nismo imeli nobenih večjih težav s poškodbami, tako da komaj čakamo, da se začne prvenstvo. Za vse nas bo to neka nova izkušnja, ki se je izjemno veselimo, saj se zavedamo, da pot med šestnajst najboljših evropskih reprezentanc ni lahka in vprašanje je, kdaj bomo imeli znova priložnost za takšno tekmovanje,« je dejal selektor Damir Grgić.

»Zavedati se moramo, da imamo v Sloveniji 20, morda 30 dobrih košarkaric, kar je zanemarljivo v primerjavi z reprezentancami, s kateri bomo igrali na evropskem prvenstvu. V kvalifikacijah nas je krasila borbenost ter ekipni duh in tega se bomo držale tudi na evropskem prvenstvu. Vsaka igralka bo brez dvoma dala ob sebe maksimum, hkrati pa bo skušala pomagati soigralkam. Na prvenstvo gremo brez visokih ciljev, če se nam bo ponudila priložnost za zmago, pa jo bomo zgrabile z obema rokama,« je dejala kapetanka reprezentanca Maja Erkić.