Po besedah šefa konservativnega medija Newsmax Chrisa Ruddyja ameriški predsednik Donald Trump razmišlja o odstavitvi posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki vodi preiskavo morebitnih povezav med Trumpovo administracijo in Rusi ter njihovim vpletanjem v ameriške volitve.

Naj spomnimo, da je Trump 9. maja že odstavil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ker ni hotel opustiti preiskave nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaella Flynna. Zaradi morebitnega konflikta je za namene nadaljnje preiskave namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein ustanovil urad posebnega preiskovalca oziroma tožilca, vodenje urada pa je prevzel nekdanji direktor FBI Robert Mueller.

Tajna služba ZDA trdi, da nima posnetkov iz Bele hiše

V sporu med Trumpom in Comeyjem so bili doslej precej odmevna tudi ugibanja morebitnih zvočnih posnetkih pogovorov med predsednikom in tedanjim direktorjem FBI. Comey je med nedavnim pričanjem pred senatnim odborom ponovil, da močno upa, da obstajajo posnetki pogovorov, ker naj bi slednji potrdili njegovo plat zgodbe. Tajna služba ZDA je včeraj sporočila, da nima tonskih posnetkov ali prepisov pogovorov ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Beli hiši.

Trump meni, da mu od vseh dosedanjih predsednikov ZDA do gležnjev seže le Franklin D. Roosevelt

Trump se tudi sicer trudi odvrniti pozornost od Comeyjevega pričanja in morebitnih povezav njegove administracije z Rusi. Morda so bili prav zato novinarji na ponedeljkovem rutinskem sestanku vlade v Beli hiši priča dokaj nenavadnemu dogodku. Podpredsednik Mike Pance, Trumpovi ministri in drugi vodilni člani njegove administracije so namreč en za drugim izkoristili priložnost, da bi pohvalili delo predsednika ZDA in izrazili svojo hvaležnost, da so lahko del njegove ekipe.

Priložnost za slavospev samemu sebi je izkoristil tudi Trump, ki se je pred kamerami pohvalil, da je najbolj produktiven predsednik v zgodovini ZDA, ki postavlja rekorde s svojimi dosežki, z njim pa se morda lahko primerja le Franklin D. Roosevelt. Ta je uvedel “new deal”, gospodarstvo popeljal iz velike depresije in vodil ZDA med osvobajanjem Evrope izpod Nacizma.

Kot opozarja New York Times, je bil slavospev Trumpu še toliko bolj bizaren, saj trenutni predsednik ZDA ni uspel podpisati niti enega večjega zakona. Med njegove največje uspehe bi tako lahko šteli izstop iz pariškega podnebnega sporazuma, podpis ukaza o prepovedi vstopa beguncev iz nekaterih bližnjevzhodnih držav, ki so ga zaustavili sodniki, in ukinitev zdravstvene reforme Baraka Obame, ki mu je v hiši predstavnikov v drugem poskusu uspela, a bo nova reforma predvidoma še nekaj časa predmet usklajevanja v senatu.

Nenavaden sestanek je medtem vzbudil odzive tudi med demokrati. Vodja demokratov v senatu Chuck Shummer je tako na twitterju objavil parodijo dogodka, v katerem ga njegovi pomočniki podobno kujejo v zvezde.