Na svetu je malo golfskih turnirjev, ki se lahko pohvalijo s tako dolgo in bogato zgodovino kot US Open. Turnir, ki velja za drugega najbolj uglednega, takoj za Mastersom, je bil prvič odigran že daljnega leta 1895 v le enem dnevu, udeležilo pa se ga je deset profesionalnih in deset amaterskih igralcev. Premierni zmagovalec je tedaj postal komaj 21-letni Anglež Horace Rawlins, za nagrado pa je prejel 150 dolarjev in medaljo, vredno 50 dolarjev. Ob tem je zanimivo, da so Američani na svojega prvega zmagovalca čakali kar 16 let, ko je zmago leta 1911 slavil John J. McDermott.

Vse odtlej so na turnirju dominirali domačini, čemur pritrjuje tudi podatek, da so se od leta 1950 zmage veselili tekmovalci iz le še šestih drugih držav. Največkrat igralci iz Južnoafriške republike, ki so od leta 1965 zmago slavili šestkrat, daljši niz zmag tujcev pa se je pripetil tudi med letoma 2004 in 2007, ko so bili za najboljše okronani Južnoafričan Ratief Goosen, Novozelandec Michael Campbell, Avstralec Geoff Ogilvy in Argentinec Angel Cabrera.

Letošnja že 117. izvedba US Opna prvič poteka v zvezni državi Wisconsin na igrišču Erin Hills, zmago pa brani domačin, 32-letni Dustin Johnson. Na njem sodeluje 156 igralcev, skoraj polovica pa jih je na turnir predhodno že kvalificirana. Da tekmovanje ohranja ugled in veljavo, veliko pripomore zajeten denarni sklad. Če je ta še lani znašal deset milijonov dolarjev, je letos povišan na rekordih 12 milijonov. Morda so se pri Ameriški golf zvezi (USGA) za takšen korak odločili tudi na račun številnih kritik, ki so jih zaradi slabe priprave igrišča dobili na zadnjih dveh turnirjih.

»Ameriška golf zveza je zaradi tega pod hudim pritiskom,« je pretekli teden dejal eden od najboljših avstralskih igralcev golfa Adam Scott. »V zvezi so se sprijaznili s kritikami, za katere pa verjamem, da jim niso najbolj všeč. Letos se bodo nedvomno še izdatneje potrudili, da bodo organizirali še posebej uspešen dogodek. Žogica je na njihovi strani igrišča in upam, da jim tokrat vendarle ne bo znova spodletelo.«

Če se gre zanesti na stavnice, bo 2,16 milijona dolarjev – kolikor znaša glavna nagrada za najboljšega – pristalo v žepu lanskega zmagovalca Johnsona, ki se vrača po poškodbi. Njegova kvota za zmago znaša 13:2, sledijo pa mu še predlanski zmagovalec Jordan Spieth (10:1) in Jason Day ter zmagovalec izpred šestih let Rory Mcllroy (12:1). »Turnir je zares zelo, zelo težko osvojiti. Igrišča so zelo zahtevna, a to mi je všeč, saj sem zaradi tega običajno še bolj osredotočen. Igrišče mi je všeč in komaj čakam, da ubranim lovoriko,« je optimističen Dustin Johnson.

Ljubitelji golfa na tekmovanju znova pogrešajo bržkone najbolj slavnega igralca na svetu Tigerja Woodsa. Enainštiridesetletnik, ki je na US Opnu nazadnje nastopil pred dvema letoma, se spopada s hudimi zasebnimi težavami. Konec maja so ga namreč oblasti na Floridi aretirale zaradi vožnje pod vplivom nedovoljenih substanc, razlog za aretacijo pa naj bi bila nepričakovana reakcija na mešanico protibolečinskih zdravil, ki jih jemlje vse od marčevske operacije ukleščenega živca v hrbtu. Prav poškodba in ne zasebne težave so glavni razlog, da bo Woods letos izpustil nastop v Erin Hillsu, pa čeprav se je še aprila še ugibalo, da se mu bo morda vendarle posrečila vrnitev na zelenice.

»Kakšno igranje golfa, še iz postelje nisem mogel vstati,« je pred časom medijem potarnal Tiger Woods, »okrevanje je počasno in mukotrpno. Ko sem imel poškodovano koleno in ahilovo tetivo, sem lahko potrpel, tokrat pa tako ne gre. Poškodba hrbta ni šala. Z veseljem bi zaigral, a datuma vrnitve nimam določenega. Če bi bilo mogoče, bi za palice poprijel že danes, a to ni mogoče,« je zaključil Woods.