Letošnji Roland Garros je spisal posebno poglavje teniške zgodovine, o katerem se bo govorilo še precej časa. Medtem ko je bila deseta zmaga Rafaela Nadala na francoskem pesku pričakovana, je navdušil s potjo do jubilejnega mejnika, saj je bil najbolj suveren prav ob zadnji od desetih zmag. Športno javnost je v zadnjih dveh tednih navduševala Jelena Ostapenko, ki je mladim teniškim igralcem vlila upanje, da se je mogoče v najstniških letih enakovredno meriti z najboljšimi na svetu in osvojiti eno najprestižnejših lovorik.

Tuji mediji so ob zgodovinskem uspehu Latvijke v Parizu zapisali, da je Jelena Ostapenko športnica, ki se ji zelo mudi. »V njenem življenju vse poteka zelo hitro. Hitro govori, hodi in udarja žogice,« potrjuje njena trenerka Anabel Medina Garrigues, nekdanja profesionalna teniška igralka. »Je mlada in nepremišljena. A vse počne z občutkom. Je kot otrok. Lep otrok,« je Jeleno Ostapenko po polfinalnem porazu opisala Švicarka Timea Bacsinszky. »Res vse počnem zelo hitro. A bolj kot to me veseli, da sem uspešna v svojem športu. Da močne žogice končajo v igrišču čim bližje stranski črti,« pravi Jelena Ostapenko.

Na novi svetovni lestvici je v tem tednu prišlo do velikih sprememb. Jelena Ostapenko je s 47. mesta napredovala na dvanajstega. Pred tem je bila najvišje uvrščena na 33. mestu. Romunka Simona Halep je s tretjega napredovala »le« na drugo mesto, saj bi s finalno zmago postala prva igralka sveta. Na vrhu ostaja Nemka Angelique Kerber, medtem ko se je Elina Svitolina prvič v karieri povzpela na rob elitne peterice. Pri moških Andy Murray ostaja številka ena na svetu, lanski zmagovalec Rolanda Garrosa Novak Đoković pa je nazadoval na četrto mesto. Prehitela sta ga Španec Rafael Nadal, ki je napredoval na drugo mesto, in Švicar Stan Wawrinka, ki je ostal tretji. Najvišje uvrščena Slovenca sta Blaž Kavčič na 114. mestu in Dalila Jakupović na 135. mestu. Polona Hercog je kljub zmagi na turnirju nižjega ranga v Brescii z 205. mesta nazadovala na 244. mesto.

V prihodnjih dveh tednih bodo v ospredju zanimanja turnirji na travi, ki se bodo končali v Wimbledonu. Za mnoge največji turnir na svetu bo v Londonu od 3. do 16. julija.