Cesta čez 1611 metrov visok prelaz, ki povezuje Gorenjsko s Primorsko, je v teh dneh zaprta. Popolna zapora velja do četrtka do 19. ure. Pozneje bodo po obljubah investitorjev spet le delne zapore. Tako naj bi ostalo vse do jeseni, ko napoveduje popolno zaprtje prometnice čez Vršič.

Trentarji proti popolni zapori prelaza

»Glede jesenske popolne zapore se še dogovarjamo. Turistični delavci si ne moremo privoščiti, da bi Vršič zaprli 18. septembra. Tako bi nam sezono skrajšali za poldrugi mesec. Če se bo to zgodilo, bomo ob velik del zaslužka,« pravi Marko Pretner iz Trente. »Po 18. septembru naj bi bila cesta odprta od 17. ure do osme ure naslednjega dne. V tem času pa pride v Trento morda 5 odstotkov turistov. Če cesta ne bo odprta, lahko z 18. septembrom kar zapremo apartmaje, kampe in trgovine v dolini pod Vršičem,« dodaja Pretner, ki je tudi vodja Informacijskega središča Dom Trenta. Pretner pravi, da se zavzemajo za delno zaporo. »Na Dars smo poslali že dve pismi, odgovora pa še ni bilo. Ogroženo je delo za 30 ponudnikov, vsak pa ima tudi družino,« opozarja.

Marko Pretner je tudi povedal, da letos zaradi del na gorenjski strani pogrešajo šolske skupine, ki običajno prihajajo z avtobusi. »Vsi smo zadovoljni, da se cesta obnavlja, z malo več volje pa bi lahko našli primernejšo rešitev,« še dodaja in napove tudi možnost upora proti enostranskim odločitvam Darsa.

Vsak mora malo popustiti

Da je treba popustiti na vsaki strani, se strinja tudi Sergej Bolčina, samostojni podjetnik, ki vodi Camping Trenta, dobrih 21 kilometrov oddaljen od Bovca. »Imamo 50 kampirnih mest za šotore in avtodome. Kamp smo odprli 1. aprila in že prvi dan smo sprejeli prve goste. V preteklih dneh je bil kamp dobro zaseden. Na roko nam je šlo ugodno vreme. Največ je bilo Nemcev, Avstrijcev, Švicarjev in Čehov. Zdaj se je kamp izpraznil. Včeraj skoraj ni bilo prometa po cesti, saj je bil Vršič s kranjskogorske strani zaprt,« je pripovedoval Sergej in dodal: »Vsak mora malo popustiti. Tako investitorji kot tudi mi. Če bi Vršič popolnoma zaprli, bi bila za nas to prava katastrofa. Zato pride tudi v prihodnje v poštev le delna zapora.«

Obiskovalci Trente so predvsem pohodniki, ki se podajajo po evropski poti Adria Alpe Trail, veliko je tudi kolesarjev. Lepi dnevi pa zadnje dni privabljajo vse več planincev, še pove Sergej, ki ima kamp prav ob smaragdni reki.

Številne cestne zapore

Sicer pa je na severnem Primorskem letos izjemno veliko cestnih gradbišč in zapor. Samo na cesti med Novo Gorico in Bovcem je najmanj pet semaforjev, ki zavirajo promet. Do konca meseca bo zaradi modernizacije ceste popolna zapora na cesti med Kambreškim v kanalski občini in Livkom na Kobariškem.

Do 20. julija bo polovična zapora z možnostjo tudi 15-minutnih popolnih zapor ceste med Volarji in Tolminom zaradi preplastitve cestišča, do 5. julija bodo zaradi rekonstrukcije ceste v Trnovem ob Soči popolne do 20-minutne zapore prometa, do konca oktobra se obetajo polovične zapore pri Stopniku na cesti Dolenja Trebuša–Želin, do konca tega meseca pa polovična zapora pri Kalu Koritnica na cesti Trenta–Bovec zaradi gradnje kanalizacijskega omrežja. Izjemno dolgo dela potekajo tudi cesti Nova Gorica–Tolmin pri Gorenjem Logu zaradi sanacije propusta in pri Rodežu, kjer bo promet oviran do začetka avgusta.