Prvi del imena društva pa tudi pove, s čim se društvo ukvarja. Gre za vrsto gibalne dejavnosti, bistvo katere je premagovanje različnih naravnih in umetnih ovir. Gre za nekakšen poligon na približno desetkilometrski progi, ki se zgleduje po podobnih napravah, na katerih vadijo nekatere specialne vojaške enote. Ministrstvo za obrambo si zagotovo mane roke ob vzniku takšne športne discipline, ki ob množični udeležbi zagotovo lahko krepi 'splošni ljudski odpor', če bi bilo to kdaj potrebno. Na specialnem poligonu z raznovrstnimi ovirami lahko udeleženci tekmujejo ali pa zgolj z rekreativno udeležbo dokažejo, da zmorejo toliko spretnosti, moči in vzdržljivosti, da pridejo do cilja.

In sestavljenka iz samostalnika ovira in grškega izraza athlos dá naziv društva Oviratlon. Lahko rečemo, da ime društva domiselno sporoča, da goji premagovanje ovir v naravi. Dobro, ni težav. Če poznamo biatlon, triatlon in pentatlon, je sprejemljiv tudi oviratlon. Toda ime prireditve Oviratlon Obstacle Challenge je nekaj posebnega. Angleški izraz obstacle v slovenščini pomeni oviro, challenge pa izziv, boj, tekmo; po domače povedano, gre za izziv v premagovanju ovir. (Večina športnih novinarjev namesto tujega uporablja domač izraz izziv.) Natančno to, kar pomeni obstacle challenge, torej pomeni tudi oviratlon. Če torej domnevno učen naziv prireditve oviratlon obstacle challenge prevedemo, dobimo tekmovanje v premagovanju ovir (oviratlon) in takoj za tem še enkrat izziv v premagovanju ovir (obstacle challenge).

Očitno organizatorji ne dojamejo, da sporočajo neumnosti. Kaj bi bilo narobe, če bi organizatorji sodobne oblike predvojaške vzgoje vabili k premagovanju ovir? »Ne gre le za slovenščino, ampak za slovenstvo. Iz odnosa do domačega besedja je razbrati spoštovanje in ljubezen do domače zemlje,« je nekje zapisala Dušica Kunaver, profesorica jezikov in pisateljica. Žal snobovska uporaba znanih in neznanih tujk ne ponehuje. Očitno je, da mali kramarji s tujimi izrazi zbujajo vtis o neki višji kakovost in s tem zavajajo potrošnike, čeprav je vse mogoče povedati v slovenščini.

Silvo Kristan, Podkoren