1. Ni res in kategorično zanikam, da sem mediju Nova24TV ali kateremu koli drugemu poslal prispevek, ki ga Rogličeva omenja, sploh pa ne za objavo. To je v pisni izjavi potrdil tudi glavni urednik Nova24TV in se mi za nedovoljeno objavo opravičil.

2. Ni res, da naj bi šlo za razkritje depeše, saj veleposlaništvo v Washingtonu ni objavilo depeše s tem naslovom ter s takim obsegom, obliko in vsebino na to temo, kot je v spornem prispevku Nova24TV.

3. Prav tako ni res, da mi je zaradi tega kdor koli iz MZZ »zažugal«, pač pa mi je zadevo omenil novi veleposlanik RS v ZDA in prosil za pisno obrazložitev primera, kar sem tudi storil.

4. Meta Roglič se tudi tokrat ni obrnila name kot subjekt njenega pisanja na temo diplomacije.

Zato tako njej kot bralcem, med katerimi se je s pismom oglasil tudi Š. B. Šalej, sporočam naslednja dejstva:

V svoji 25-letni diplomatski karieri (op.: pred tem sem 5 let delal v dveh velikih slovenskih podjetjih, okoli 8 let pa v izobraževanju in kulturi) sem med drugim junija 1993 odprl veleposlaništvo RS v Kairu, bil veleposlanik v Grčiji in Republiki Ciper, od aprila 2012 do septembra 2014 vodil Sektor za Severno in Latinsko Ameriko ter Karibe v MZZ ter doslej skupno tri leta in pol delal na veleposlaništvu v Washingtonu. Za slednje sem prejel ocene »odlično«.

In na koncu še tole: utemeljeno bi bilo pričakovati, da mediji tudi v Sloveniji sami pridejo do virov, kot sta citirana študija in poročilo ene najuglednejših univerz na svetu, ki sem ju povzel v svojem zasebnem e-mailu, in to upoštevajo pri svojem poročanju.

Vladimir Kolmanič, Washington