A to ne pomeni nujno, da je v vajini zvezi kar koli narobe, pač pa so za pomanjkanje strasti morda krivi naslednji razlogi.

Zdravila

Situacija je pravzaprav ironična: jemljete tablete, ki naj bi vam omogočile, da sproščeno in brez skrbi uživate v seksu – nato pa si zaradi njihovih stranskih učinkov seksa sploh ne želite več. Kontracepcijske tabletke so za številne mlade ženske najpogostejši vzrok upada spolne želje, saj se jim zaradi stranskih učinkov tabletk povsem podre hormonsko ravnovesje v telesu. Kontracepcijske tabletke obenem preprečujejo ovulacijo, kar pomeni, da ne doživljate tistih dni sredi ciklusa, ko se vam kar meša od poželenja. Preprečevanje ovulacije je seveda odlična stvar, če ne želite zanositi, vendar pa ima žal poguben vpliv na vaše spolno življenje. Kontracepcijske tabletke pa niso edini krivci za pomanjkanje libida: tudi zdravila, kot so antidepresivi in sredstva proti zgagi, lahko poskrbijo za upad želje po seksu. Če se vam zazdi, da vam zdravila, ki jih jemljete, uničujejo spolno slo, se posvetujte s svojim zdravnikom – morda jih lahko zamenjate ali zmanjšate odmerek ter tako ponovno prižgete plamen strasti v svoji postelji.

Preobremenjenost

Saj poznate zgodbo: služba, dom, družina, rekreacija in tisoč drugih obveznosti. Stres vas spremlja na vsakem koraku in naenkrat ugotovite, da se sploh ne morete spomniti, kdaj ste svojega najdražjega ali najdražjo nazadnje objeli za več kot dve sekundi. A brez skrbi, obstaja rešitev. Vikend izlet samo za vaju je odlična ideja, saj boste daleč stran od doma zlahka spet zbudili strast v vajini zvezi. Ko boste vsaj za kak dan pozabili na obveznosti, zamenjali okolje, se sprostili in se posvetili le svojemu najdražjemu, bo tudi dogajanje v spalnici kaj kmalu precej bolj živahno.

Stres

Nenehna izpostavljenost stresu, pa naj gre za službene naloge, družinske težave ali finančne izzive, je izjemno škodljiva za vaše ljubezensko življenje. Stres je namreč tako močan faktor, da popolnoma ohromi vaše vsakdanje aktivnosti in povzroči, da se s partnerjem preprosto ne morete več povezati. Če želite povrniti strast v svoje razmerje, je pomembno, da stres ublažite, najprej pa morate ugotoviti, katere situacije vas sploh spravljajo v stres. Nekaj tednov si zapisujte, kaj vas najbolj vrže iz tira, nato pa začnite iskati rešitve. Nekaterim situacijam se lahko izognete, druge lahko premagate tako, da se nanje odzovete drugače kot doslej, za vse druge pa vam bodo prav prišli joga, meditacija ali kaka druga oblika telesne aktivnosti.

Nosečnost in rojstvo

Če ste noseči ali ste pred kratkim rodili, lahko to močno vpliva na vaš libido. Nosečnost je namreč prav posebno obdobje, ki drugače vpliva na vsako žensko: nekatere si med nosečnostjo seks želijo skoraj nenehno, druge pa ne čutijo prav nobene želje po posteljnih igricah. Hormonske spremembe pač na vsako vplivajo drugače, svoje pa dodajo še utrujenost, slabost in morebitne zdravstvene težave. Tudi obdobje po rojstvu je pravi izziv za razmerje, tudi na seksualnem področju. Težava je že čas, ki ga po rojstvu otroka kronično primanjkuje, če pa slučajno že najdete kako odvečno urico, pa jo raje posvetite spancu kot pa seksu. Najboljša rešitev je, da daste času čas – sčasoma se bodo stvari umirile, vi pa si boste ponovno zaželeli intimnosti v družbi svojega partnerja.

Neizpolnjenost

Če vaš partner v postelji ne zadovoljuje vaših potreb, je prav to lahko razlog, da vas seks ne zanima več tako kot včasih. Sčasoma ste verjetno izgubili interes, saj ste ugotovili, da vaše želje tako ali tako ne bodo izpolnjene. Rešitev je le ena: s partnerjem se morata pogovoriti, kaj si pravzaprav želita v postelji. Seveda, super bi bilo, če bi vam lahko kar prebral misli, a to v resničnosti žal ni mogoče. Bolje je, če mu zaupate svoje fantazije, z njim delite svoje želje ali pa mu kar v praksi pokažete, kaj vam je všeč. Ko boste v postelji spet doživljali prave eksplozije užitkov, si boste zagotovo ponovno začeli želeti, da bi tam preživeli čim več časa.

Pomanjkanje samozavesti

Če se v svoji koži ne počutite dobro, vam verjetno ni do seksa – že sama misel, da bi se morali pred partnerjem sleči in mu pokazati vse dele telesa, na katere niste najbolj ponosni, je grozno odbijajoča. A zapomnite si: vaš partner se je zaljubil v vas, ne pa v Megan Fox, zato si tudi želi seksati z vami, ne pa z njo. Poleg tega velja, da prav nič ni tako seksi kot samozavest – pa čeprav vaše telo ni več takšno, kot je bilo v vaših mlajših letih. Pozabite na sram in se raje prepustite posteljnim užitkom!

Utrujenost

Saj vemo, dnevi so polni obveznosti, časa za spanje ni nikoli dovolj in ko imate zvečer izbiro med spancem ali seksom, vsakič znova raje izberete spanec. To je seveda povsem razumljivo, ni pa najboljše za vaše razmerje. A tudi za to obstaja rešitev. Morda bi bilo bolje, če bi si med dnevom vzeli pol urice zase, malce meditirali ali podremali, nato pa se zvečer spočiti lotili posteljnih igric. Če to nikakor ne pride v poštev, se še vedno lahko zatečete k jutranjemu seksu – ta namreč poskrbi za odličen začetek dneva, poleg tega pa zjutraj nikakor ne morete reči, da niste naspani.

Odsotnost privlačnosti

To je malce neprijetna tema, vendar pa se pogosto dogaja, da se partnerja preprosto ne privlačita več. Pametne rešitve tu pravzaprav ni – če ugotovite, da nimate več niti najmanjše želje, da bi seksali s svojim partnerjem, je morda čas, da se razideta. Seveda velja prej preizkusiti še vse zgoraj naštete korake – a če ne gre, potem pač ne gre.

Vir: www.dormeo.net