Enkrat preganja mraz, drugič vročino

Pri fasadnem sistemu je na prvem mestu toplotna izolacija objekta, ki jo dosežemo s pomočjo sistema in z različnimi vgrajenimi toplotnimi izolacijami (EPS ali lamele ali plošče iz mineralne volne). Ker pa ima fasada več funkcij – zaščitno, izolacijsko in estetsko, so razvili sistemske rešitve, ki izpolnjujejo vse navedene in pričakovane kriterije. Poleg zunanjega videza fasade, ki ga določajo barve, struktura, oblika in materiali, sta pomembni tudi funkcionalnost in trajnost, zato so tudi temu posvetili posebno pozornost, seveda pa je vse skupaj optimizirano tudi glede pričakovane cene za uporabnika oziroma kupca in proizvajalca na drugi strani.

Če pogledamo posamezne funkcije podrobneje, lahko rečemo, da se skozi fasadni obod izgubi kar 30–50 odstotkov energije. Ampak ne samo pozimi, izolacija vpliva tudi na poletno klimo v objektu, ki se počasneje in manj pregreje. Vse to je povezano tudi z bivalnimi pogoji, ki naj bi bili notranja temperatura med 19 in 22 stopinj C ter vlaga med 40 in 60 odstotki. Pri preveč izsušenem zraku nastaja velika količina prahu, ki draži naše dihalne organe, pri visoki, trajni vlagi in vplivih okolja pa lahko pride do razvoja zidne plesni, posledično pa celo do bolezni dihal. Ob funkcijah izoliranega in s fasadnim sistemom zaščitenega objekta je treba dodati, da se mu s tem poveča tudi tržna vrednost.

Toplotna izolacija JUBIZOL EPS ima v primerjavi z ostalimi izolacijskimi materiali za kontaktne fasade zelo nizek okoljski indikator ΔOI3 na m2 (vgrajenega materiala), kar je primerljivo ali celo nižje od izolacij naravnega izvora in okoli dvakrat nižje kot toplotna izolacija mineralnega izvora. Vsekakor je zanimiva tudi 25-letna garancija, saj so v podjetju z večletnimi raziskavami in s preudarnim kombiniranjem komponent toplotnoizolacijskega sistema dosegli največje možne sinergijske učinke in so s postopki pospešenega staranja in termičnimi šoki v mikroklimatskih komorah za sisteme JUBIZOL potrdili veliko časovno obstojnost in dolgo življenjsko dobo tudi v najzahtevnejših pogojih uporabe. Na koncu so seveda barve, JUB pa je tako in tako poznan po njih. Zaključni ometi so lahko v praskani (»zaribani«) ali glajeni strukturi, barvna paleta pa je tako rekoč neskončna.

Sistemi

Preglejmo sisteme JUBIZOL. Prvi na seznamu je sistem JUBIZOL EPS na toplotni izolaciji iz polistirena. Primeren je za vse vrste masivnih podlag, fasadne površine, ki so zaščitene pred padavinami z vsaj minimalnimi napušči, za povprečne oziroma manj zahtevne eksploatacijske pogoje, zelo pogosto pa se ga uporablja za toplotno zaščito novih in toplotno sanacijo obstoječih do 22 metrov visokih stanovanjskih zgradb ter poslovnih, proizvodnih in podobnih objektov.

Drugi sistem temelji na izolaciji iz mineralne volne in je uporaben za podobne pogoje kot sistem EPS, odlikuje ga boljša zvočna izolacija, izpolnjuje pa tudi požarnovarstvene predpise za sisteme izolacij stavb, višjih od 22 metrov. Za izolacijsko oblogo lahko uporabite lamele ali plošče iz mineralne (kamene) volne, za zaključni sloj pa je na voljo več tipov zaključnih materialov JUBIZOL. Sistem odlikuje visoka paroprepustnost, ki je pri kupcih v večini primerov zelo zaželena, vsi zaključni ometi pa sistemu kljub njegovi dobri paroprepustnosti zagotavljajo visoko zaščito pred padavinsko vodo. Sistem je primeren za vse zgradbe nad in pod 22 metri višine, še zlasti primeren pa je za vse vrste javnih, poslovnih in drugih zgradb z zahtevo po povečani požarni varnosti.

Sistem Premium je samočistilni fasadni sistem, namenjen toplotni zaščiti prestižnih objektov. Visoka vodoodbojnost in manjše navzemanje umazanije sta rezultat izsledkov nanotehnologije, omogočata pa uporabo sistema tudi na padavinam izpostavljenih fasadnih ploskvah visokih objektov. Sistem je še posebno primeren v onesnaženem okolju mestnih in industrijskih središč, v slanem obmorskem okolju in v drugih podobnih okoljih.

»Ta močan«

JUBIZOL Strong je fasadni sistem, odporen proti toči, v bistvu pa gre za posebno trden sistem fasade. Kaj to pomeni, nam je pred časom razložil neki bralec, ki fasade ni imel zaščitene z armaturo (plastična fasadna mrežica) in je v fasadi nastala vdrtina že, karikirano, če se je domači pes naslonil nanjo. Zato je ob obnovi svoje hiše izbral Jubizol Strong, ki ima celo dve armaturni mrežici. Sicer se sistem priporoča zlasti za objekte, ki potrebujejo povečano upogibno in natezno trdnost nosilnih slojev sistema ter povečano odpornost fasadne površine proti udarcem in perforacijo. To se doseže z odebelitvijo in dvojnim armiranjem ter posebej za ta namen izdelanim osnovnim ometom z mikroarmirnimi dodatki, ki vplivajo na povečano upogibno in natezno trdnost. Tako zagotovimo visoko varnost sistema predvsem pred poškodbami zaradi skrajnih vremenskih pojavov in vandalizma, pred poškodbami, ki jih na fasadi lahko povzročijo različne živali, pa tudi pred poškodbami, kar je zanimivo, zaradi velikih toplotnih raztezkov in skrčkov, ki so posledica vgradnje zaključnih ometov temnih barvnih tonov. Okrepljen osnovni omet je v vseh opisanih primerih ekonomičen preventivni ukrep.

Toplotnoizolacijski fasadni sistem JUBIZOL Micro Air zagotavlja visoko in varno paropropustnost ob odlični toplotni in zvočni izolaciji, jedro sistema pa niso plošče iz mineralne volne, ampak inovativna perforirana izolacijska plošča JUBIZOL EPS F-W2 ali EPS F-G2, ki zagotavlja paroprepustnost. S posebno izbranima komponentama sistema, malto Microair in silikatnim zaključnim ometom, so ustvarili sistem, v katerem ne prihaja do kondenza, ima optimalno paroprepustnost in je odlična toplotna in zvočna izolacija, vgradnja pa je enostavnejša kot pri klasičnih sistemih na mineralni volni. Tu je še kulirplast, ki je sistem za podzidek, po domače za »cokel«.

Obnovitveno barvanje

Za dolgoročno učinkovitost toplotnoizolacijskih sistemov JUBIZOL je predvideno obnovitveno barvanje (to je nujno pri vseh zaščitnih fasadnih slojev, ne glede na proizvajalca), ki je odvisno od posameznih sistemov. Fasadna površina se sčasoma nekoliko izpere, umaže in rahlo zbledi, tako da ji z novim barvnim premazom vrnete ustrezen estetski videz. Posledica nepravočasne obnove barvnega premaza so lahko poškodbe ometa. Obnova fasadnih površin je v primeru dobro oprijete podlage enostavna, ponavadi je potrebno le takojšnje obnovitveno barvanje ob predhodnem nanosu osnovnega premaza. Razpokane površine pa je treba najprej zakitati, nato pa prebarvati s primerno mikroarmirano fasadno barvo. Sistem EPS je treba prebarvati na vsakih 12, MW na 10–12, Premium najpozneje na vsakih 15, Micro Air pa na 10–12 let.

Če vmes kdaj pa kdaj očistite prah in pajčevine, tudi ne bo škodilo. Slogan Juba je »Barve spremenijo dom«, lahko pa dodamo: »JUBIZOL pa ga ogreje.«