Razkrivajo tudi, koliko so letos potrošniki pripravljeni zapraviti za klimo, kateri znamki najbolj zaupajo in kdaj se najbolj splača po novo klimo. Na portalu za primerjalno nakupovanje Ceneje.si so pripravili poglobljeno analizo spletnega iskanja v kategoriji klimatskih naprav. Podatki temeljijo na skoraj 45.000 povpraševanjih na spletnem portalu v zadnjih dveh letih.

Vrh povpraševanja bo ta mesec

Njihova analiza kaže, da začne zanimanje potrošnikov za klime eksponentno rasti že marca in doseže vrh junija, ko je do 170 odstotkov višje od letnega povprečja, zatem pa ostane na visoki ravni še skozi ves julij. Letos je bilo povpraševanje že v predsezoni (maja) kar enkrat višje od povprečja. Določen del tega povečanja lahko zagotovo pripišemo vremenu, saj je bila vročina že zelo poletna, pomemben del pa izhaja iz rasti iskanj na spletu. Podatki namreč jasno kažejo, da iz leta v leto znatno raste število potrošnikov, ki raziskujejo ponudbo klim na spletu, ne glede na to, ali nakup nato izvedejo v spletni ali fizični trgovini. Zaradi napovedi visokih temperatur v naslednjih dneh pričakujejo še večji porast zanimanja potrošnikov, celo do 200 odstotkov glede na letno povprečje.

Najbolj iskane znamke

Na Ceneje.si so na podlagi več kot 10.000 letošnjih povpraševanj v kategoriji klim naredili analizo priljubljenosti blagovnih znamk. Na seznam najbolj iskanih znamk do konca maja, ki so skupaj zavzele skoraj 70 odstotkov vseh povpraševanj, so se po njihovi analizi uvrstile Mitsubishi, Gorenje, Daikin, Samsung in Panasonic. Letos so potrošniki za novo klimo v povprečju pripravljeni odšteti okoli 630 evrov, cene pa se precej razlikujejo glede na znamke. Pri klimah Mitsubishi se cene najbolj iskanih modelov gibljejo okoli 800 evrov, pri Gorenju precej nižje, okoli 380 evrov, a je povprečna cena nižja na račun nekaj zelo priljubljenih modelov prenosnih klim, ki so cenejše. Povprečna cena najbolj iskanih klim Daikin znaša nekaj čez 900 evrov, pri znamkah Samsung in Panasonic pa okoli 730 evrov. Najbolj iskan model leta 2017 do vključno maja je Mitsubishi MSZ/MUZ-HJ35VA, ki je skupaj z montažo na voljo za od 780 evrov naprej. Glavne prednosti te klime so nevtralna oblika, zaradi katere se lepo poda v vsak prostor, tiho delovanje (šum dosega 22 dB) in energijska varčnost.

Cene najnižje v glavni sezoni

Podatki kažejo, da so cene klimatskih naprav najnižje ravno v glavni sezoni povpraševanja, najvišje pa pozimi. Po novo klimo se tako potrošnikom splača junija in julija, ko trgovci zaradi konkurenčnosti ponudbe ponujajo akcijske cene. Lani so bile v času glavne sezone približno 15 odstotkov nižje od letnega povprečja, isti trend pa pričakujejo tudi letos.

Kako izbrati pravo klimo

Pri nakupu nove klimatske naprave morajo biti potrošniki pozorni predvsem na dve ključni stvari: moč in energijski izkoristek. Moč si lahko vsak izračuna sam s preprosto formulo: dolžina x širina x višina prostora x 25 W/m3, dobljeno številko deli s 1000 in tako dobi potrebno moč naprave v kW. Poraba električne energije naj bo v primeru zgolj hlajenja vsaj A++, za gretje pa vsaj A+. Z vidika energijske učinkovitosti imajo boljši izkoristek inverterske klime, ki prilagodijo delovanje, ko je dosežena želena temperatura.

Pomemben element izbire nove klime je še njena glasnost v decibelih (dB), pri čemer nižja številka pomeni tišje delovanje, razmisliti pa velja tudi o funkcijah razvlaževanja, vlaženja in ioniziranja zraka. Ostale lastnosti, na podlagi katerih potrošnik lažje najde popolno klimo zase, so še pretok zraka, odvajanje vlage ter seveda znamka in barva klime. Po nakupu klime je seveda potrebna še montaža, zato je priporočljivo, da zainteresirani potrošniki novo klimatsko napravo kupijo pravočasno in ne šele, ko vročina že nastopi.

Vir: www.ceneje.si