Hči študira v tujini in je zelo malo doma in tako bo najbrž kar še nekaj časa. Zato bi radi otroško sobo spremenili v spalnico. Vseeno bi radi ohranili en kotiček za hčer, ko bo doma. In tukaj se nam zatakne. Naša ideja je sicer, da bi obstoječo spalnico spremenili v dnevno sobo in jo povezali z jedilnim kotom. En del pa bi ostal kot del za hčerko. Razmišljali smo celo, da bi del balkona zasteklili in tako povečali površino sobe. Manjši problem predstavlja še električni klavir, ki je v sedanji spalnici. Prilagam skico prostorov in upam, da je dovolj razumljiva. Za vašo pomoč se vam že vnaprej zahvaljujem! Andrej

Odgovor:

Moj predlog prenove vašega stanovanja se ne razlikuje veliko od vašega razmišljanja. Vsekakor pa je treba pridobiti mnenje statika pred delnim podiranjem vmesne stene med jedilnico in kuhinjo. Sodeč po vaši skici je to nosilna stena. Če je to res, potem narisan predlog potrebuje spremembe! Če boste umestili dodatne ojačitve, potem lahko dnevno sobo in jedilnico ter kuhinjo povežete.

Predlagam vam, da tudi vrata v zdajšnjo spalnico zaprete in s tem pridobite prav prijeten dnevni bivalni prostor! Bivalni prostor pa oddvojite še z montažno mavčno steno in pridobite sobo za hčerko.

Soba za vašo hčerko ne bo velika in žal bo vstopala skozi bivalno dnevno sobo. Imela bo pa veliko okno in vrata na balkon in kljub majhnosti tudi prostor za klaviaturo. Spalnica bo pa zelo udobna, celo niz garderobnih omar lahko umestite za vrati! Narisan predlog je izvedljiv po pridobitvi strokovnega mnenja statika!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.