Toda to slednje velja predvsem za večja središča in zlasti za Ljubljano, saj v drugih predelih vsaj za zdaj ostajajo cene dokaj stabilne. Eno takih naselij pravkar nastaja v Logatcu. Martinj hrib, ki velja za elitni predel Logatca, bo do srede julija najprej bogatejši za trietažni blok z osmimi stanovanji, ki ga gradi podjetje EKO-Gradvest. Objekt bo do konca meseca dokončan (do pete gradbene faze).

Stanovanja v njem merijo od 48,93 do 64,49 kvadratnega metra, pritličnim stanovanjem pripada tudi atrij. Na voljo so za ceno od 100.000 do 129.000 evrov (dve sta že rezervirani), kar je v primerjavi s prestolnico brez dvoma nadvse ugodno. Velja prisluhniti njihovi ponudbi, da lahko stanovanja predajo tudi z vso potrebno opremo, ki jo kupec seveda izbere sam. To pa pomeni, da kupec v dogovorjeni kupnini stanovanja tudi opremo plača po 9,5-odstotni davčni stopnji (sicer, kot vemo, DDV znaša 22 odstotkov). Vsekakor vredno razmisleka! Vsakemu stanovanju pripadata dve parkirni mesti, eno oštevilčeno in eno neoznačeno. Slednje med drugim tudi za potrebe obiskovalcev in podobno, ko je potrebna tudi fleksibilnost parkirnih možnosti.

Res novogradnja

Ob primerjavi cen s tistimi v prestolnici pa ne gre prezreti še enega pomembnega dejstva. V Ljubljani (in še ponekod drugod) ponujajo trgu predvsem stanovanja iz pred leti nasedlih naložb. To pomeni, da so ta kar nekaj let samevala prazna, kar za nepremičnine ni najbolj prijazno. V primeru novonastajajočega naselja Martinj hrib pa gre za povsem svežo gradnjo, ki sloni na dosedanjih izkušnjah in novih dognanjih vseh kakovostnih gradbenih praks za bivalne namene. Objekt je namreč zasnovan tako, da z ustrezno izolativno zasteklitvijo izkorišča optimalno lego sončne poti čez dan. Gre za kakovostno klasično gradnjo energijsko varčnega oziroma nizkoenergijskega objekta z naravnimi materiali. Opečne nosilne stene akumulirajo notranjo toploto, jo sproščajo nazaj v prostor in tako ohranjajo razmeroma konstantno temperaturo. Tankoslojna termoizolacijska kontaktna fasada ima 16 centimetrov debelo izolacijo iz kamene volne. Stavbno pohištvo je zastekljeno s trislojnim termopanskim steklom s toplotno prevodnostjo 0,7 W/m2K.

Za ogrevanje bodo uporabljene tipske toplotne črpalke zrak/voda. Strehe imajo leseno ostrešje in jekleno kritino s peščenim posipom, ki blaži hrup dežnih kapelj in upočasnjuje vodni curek, pozimi pa preprečuje zdrs snega. Pri kakovostni gradnji vztrajajo predvsem zato, da bi sedanjim in bodočim kupcem zajamčili dolgo življenjsko dobo objektov brez nepotrebnih vmesnih sanacij, kar pomeni manjše sprotne obratovalne stroške in morebitne stroške vzdrževanja. Poskrbljeno je tudi za ustrezno komunalno ureditev z vso potrebno infrastrukturo. Vse našteto zagotavlja visoko kakovost udobja in bivanja.

Načrti

V naselju so predvidene še štiri enodružinske hiše, od katerih je ena že prodana. Na voljo so torej še tri v različnih gradbenih fazah. Za eno so postavljeni temelji, druga je v fazi gradnje (druga plošča) in tretja v podaljšani tretji gradbeni fazi. Bivalna površina hiš se giblje od 156 do 173 m2, pripadajoča zemljišča pa od 377 do 487 m2. Cena za hišo je od 155.000 do 176.700 evrov do zaključene 3. gradbene faze ali pa od 210.000 do 233.790 evrov na ključ. Tudi tu velja pripomniti, da je mogoče hišo prevzeti že opremljeno. Še več. Zainteresirani kupec se lahko v gradnjo vključi tudi sam že zdaj, ko so hiše v različnih gradbenih fazah. V vsakem primeru v EKO-Gradvestu zagotavljajo, da bodo hiše vseljive najpozneje v šestih mesecih po sklenitvi dogovora. Na gradbišču imajo namreč svoje strokovno usposobljene ljudi, in niso odvisni od drugih podizvajalcev. Zato lahko jamčijo kakovostno in pravočasno gradnjo.

Načrtujejo še začetek gradnje šestih vrstnih hiš z bivalno površino od 134 do 151 m2 in od 162 do 286 m2 pripadajočega zemljišča na enoto. Njihova cena na ključ znaša od 187.215 do 205.479 evrov. Po predvidevanjih naj bi bile te vrstne hiše vse dokončane v juniju prihodnje leto, kar bo pomenilo tudi zaključek del v tem naselju.

Do prestolnice le 20 minut vožnje

Naselje Martinj hrib leži nedaleč stran od vstopno-izstopne postaje na avtocesti Ljubljana–Koper. Mimo njega vodi regionalna cesta proti Rakeku in Uncu, v bližini pa je tudi stara cesta Vrhnika–Postojna. To pomeni, da je do prestolnice le 20 minut vožnje. In v primeru zastojev na eni od prometnic je vedno na voljo še druga pot, kar zadnje čase ob pogostih kaotičnih razmerah na vseh naših cestah ni zanemarljivo dejstvo. To pomeni, da je vedno na voljo alternativna izbira. Naselje na pristopni (severni) strani meji na nov predel Logatca z novozgrajenimi individualnimi hišami, sicer meji na gozd. Skozi naselje ni drugih prevoznih poti kot le urejen dovoz do stanovanjskih objektov. In do centra Logatca, kjer so vrtec, šola, pošta, banka, trgovine in podobno, je le lučaj.

V podjetju EKO-Gradvest, ki naselje gradi, so se torej zavezali odgovornemu odnosu do ravnanja z energijo in naravnimi viri. Zato stavijo na masivno gradnjo z žgano opeko, ki ima še vedno številne prednosti, kot so tradicija, izkušnje arhitektov in izvajalcev, prilagojenost podnebnim razmeram, trajnost, trdnost, toplotna akumulacija, zvočna zaščita in podobno. Pri sodobni gradnji energijsko varčnih objektov niso pozabili na udobje bivanja z zadostno naravno svetlobo in prezračevanjem. Uporabljajo naravi in ljudem prijazne materiale in način gradnje, kar pomembno vpliva na bivalno počutje in zdravje stanovalcev. Pridobili so vsa potrebna uradna dovoljenja, tako da bodo vse nepremičnine lahko predali bodočim kupcem brez kakršnih koli bremen, kar v današnjem času ob razvpitih praksah nekaterih velikih gradbincev vsekakor ni zanemarljiv podatek. (ktm)