Janša je v svojem govoru ponovno v ospredje postavil referendum proti izgradnji drugega tira, ki ga je označil za poskus naslednje velike kraje iz žepov davkoplačevalcev, so zapisali na spletni strani stranke SDS.

Povedal je, da stranka ni proti modernizaciji železniške proge v Sloveniji in gradnji nove proge na odseku Divača-Koper, a poudaril, da če bo vlada za drugi tir namenila od 1,3 do 1,6 milijarde evrov, »ne bo denarja za nič drugega. Vaše plače, pokojnine in štipendije bodo bistveno nižje, zneski na položnicah ali dohodnini, ki jih plačujete, pa bistveno višji. Tovariši, ki so te cifre izračunali, tega ne bodo plačali sami, to pade na vas in na prihodnje generacije«.

Janša ne želi nikomur nagajati, toda ...

»Mi teh podpisov ne zbiramo zaradi nas ali ker bi želeli komu nagajati. /.../ Gre za to, da preprečimo krajo iz vaših žepov,« je povedal Janša in izpostavil, da bo v primeru, če z referendumom ne uspejo, iz žepov davkoplačevalcev odtekel denar, ki ga bodo porabili, da »se kupijo naslednje volitve«.

Janša se je v govoru dotaknil tudi afere pranja denarja v NLB. »Prek NLB je bilo opravljenih več kot 9000 ilegalnih transakcij po celem svetu, predvsem po zahodni Evropi, ker so NLB potrebovali kot banko iz naprednega sistema. Vse institucije, ki bi morale to preiskati in preprečiti, so to vedele, a namesto, da bi to preprečile in preiskale, so to ščitile«.

Boj med tistimi, ki imajo »Slovenijo v srcu« in »mafijsko državo«

Janša je potegnil vzporednico med časom prihajajočih volitev in časom osamosvojitve. Tisto, kar je tema obdobjema skupno, pa je po njegovem mnenju usodnost.

»Naslednje volitve ne bodo spopad med strankami levice in desnice, naslednje volitve bodo globalni politični spopad v Sloveniji med tistimi, ki imamo Slovenijo v srcu, med tistimi, ki si želimo, da bi bila Slovenija takšna, za kakršno smo glasovali na plebiscitu 1991, nad drugi strani pa bo mafijska država, tisti, ki so državo ukradli, tisti, ki omogočajo, da se vse to dogaja,« je povedal Janša.

Dodal je, da je tokrat za zmago SDS potreben rezultat, ki ga doslej še ni dosegla, s katerim bodo lahko sestavili močno vlado, »v kateri ne bo Desusa in podobnih glodalcev, ki uničujejo vsako koalicijo od znotraj«.